VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Aktivitásmérő vagy okosóra? Melyiket válaszd és miért?

Az aktivitásmérő eszközök és az okosórák is segítségedre lehetnek abban, hogy nyomon kövesd a napi aktivitásodat és figyeld, hogyan haladsz a kitűzött céljaid felé. Azonban más-más célt szolgál a két típusú eszköz, ezért fontos eldöntened, hogy melyek a legfontosabb szempontok számodra.

Általánosságban elmondható, hogy az aktivitásmérők elsődleges funkciója az egészségi állapot és aktivitás nyomon követése, viszont kevésbé alkalmasak okos értesítések közvetítésére a telefonról. A kijelzőjük is kisebb, ezért kevésbé alkalmasak üzenetek olvasására vagy megválaszolására, mint az okosórák nagyobb, kényelmesebben kezelhető kijelzői. Bizonyos okosórákat kifejezetten a trendkövető célcsoportoknak fejlesztenek ki, akik számára ugyanakkor az is fontos, hogy fittek maradjanak: vagyis elsősorban legyen menő, kellően okos és rendelkezzen némely aktivitásmérő funkciókkal. Más típusok ezzel szemben kifejezetten az edzés megszállottjainak készülnek, rengeteg szenzorral ellátva, a legkülönfélébb mozgástípusok eredményességének nyomon követése érdekében. Léteznek olyan modellek is, amelyek megpróbálják mindkét tábor igényeit kielégíteni, ötvözve a vonzó külsőt, szofisztikált egészségi állapotot lekövető és okos funkciókat, illetve a különleges aktivitásmérő opciókat.

A termékek ára semmiképpen sem irányadó. A legdrágább termékek között is akadhatnak olyanok, amelyek pontatlanok, kényelmetlenek vagy épp nem felhasználóbarát a kezelésük. A legjobb ár-érték arányú aktivitásmérő vagy okosóra kiválasztásában nyújt segítséget terméktesztünk!

Miért válassz aktivitásmérő eszközt?

A legegyszerűbb eszközök is képesek nyomon követni napi aktivitásaidat: lépésszámlálás, elfogyasztott kalória vagy az alvással töltött idő. A kicsit fejlettebb verziók már különböző sportokra, például a futásra, biciklizésre, úszásra vagy a golfra specializálódott megoldásokat is kínálnak. De olyan terméket is találhatsz, amellyel lekövetheted a teljes edzésed a futószalagtól a medencéig. Némelyek nagyon pontos érzékelőkkel rendelkeznek, mérik a pulzust vagy akár néhány alap okos funkcióval is fel vannak szerelve, mint az e-mail vagy üzenetértesítés. A beépített GPS funkcióval ellátott eszközök a telefontól függetlenül is tudnak működni, vagyis nyugodtan otthon lehet hagyni őket, amíg elmész futni vagy biciklizni.

aktivitasmero

Aktivitásmérő eszközök előnyei és hátrányai

Előnyei: Az alap verziók kedvező áron elérhetőek, így ez jó választás lehet, ha nem mindegy, hogy mennyit költesz erre a célra. Számos termék esetében a kényelmet is szem előtt tartották tervezéskor, így egész nap kényelmes viseletet jelentenek.

Hátrányai: Az edzések és a napi aktivitás világán túl nagyon nagy szórást mutatnak az egyéb funkciók elérhetőségét és használhatóságát illetően (telefonról érkező értesítések, zene lejátszás, egyéb alkalmazások). A legjobb verziók pontosak, kényelmesek és könnyű őket használni, viszont a kevésbé jók túl- vagy alábecsülik az adatokat, illetve a viselésük és a használatuk is macerás.

Ha a számodra megfelelő aktivitásmérőt keresed, terméktesztünkből tájékozódhatsz a termékek előnyeiről és hátrányairól.

Miért válassz okosórát?

Röviden: ha a telefonodat szeretnéd a csuklódon tudni, akkor okosórára van szükséged. Ezeknek a legnagyobb erőssége, hogy az okostelefon értesítéseit – mint az üzenetek, email-ek, útvonal iránymutatások, naptár bejegyzések és a közösségi média üzenetek – mind megjelenítik számodra kényelmesen és stílusosan. A legjobb termékek esetében könnyedén reagálhatsz is ezekere az értesítésekre, bediktálhatod az üzenetekre vagy e-mailekre adott válaszaidat és ezen felül a legtöbbjük minimum a legegyszerűbb aktivitásmérők funkcióival is rendelkezik. Egy okosóra kijelzője azt is lehetővé teszi, hogy egyszerre több információt láss a kijelzőn anélkül, hogy elővennéd a telefonodat, hiszen nagyobb a kijelzője, mint egy aktivitásmérő eszköznek.

okosora

Ahogy már említettük, bizonyos termékek rengeteg érzékelővel és szuper technológiával felruházva segítik a különböző sportokhoz igazodva a nyomon követést, elemzést.

Ilyenek például:

  • altiméter – a légköri nyomás vagy GPS adatok alapján meghatározza a tengerszint feletti magasságot
  • barométer – érzékeli a légköri nyomás változásokat, így lehet következtetni az időjárás alakulására. Némelyik eszköz figyelmeztetést is küld az esetlegesen várható viharról.
  • navigációs funkciók – helymeghatározó szolgáltatások (GPS, Glonass, Galileo), iránytű, térkép – opcionálisan menthető megtett útvonallal, amelyhez akár megjegyzés, leírás is fűzhető
  • hőmérő – hasznos lehet az öltözék megtervezésében egy hosszabb túra előtt
  • futás specifikus mutatók – mint például az ütem, emelkedés, testre szabható edzések vagy részletes betekintés a teljesítménybe
  • úszás specifikus mutatók – ütem, távolság, SWOLF (az úszás hatékonyságának mérése)
  • kompatibilitás mellkasi pulzusmérővel – ez pontosabb, mint a csuklón mért pulzusszám

Sokszor ezeket a termékeket nagyon strapabíróra tervezik, erős szíjjal és karcolásálló kijelzővel.

Okosórák előnyei és hátrányai:

Előnyei: Segítségükkel könnyedén és gyorsan lehet reagálni a telefonról érkező különböző értesítésekre. A legtöbbjük megfelelő aktivitáskövető funkcióval is rendelkezik, mint a lépésszámlálás, távolság és pulzusszámmérés, sőt, a legjobb verziók ezen messze túlmutatnak a részletes, akár sport-specifikus mérőszámaikkal.

Hátrányai: Az okosórák jellemzően drágább termékek. Sok esetben rövidebb ideig bírják töltés nélkül, ezért gyakrabban kell töltőre tenni őket. Az okosórák esetében is tapasztalható szórás a különböző termékek között az adatok pontossága és a termék használhatósága tekintetében.

Hogy mely okosórák végeztek a összehasonlító vizsgálatunk során az élen, megtudhatod legfrissebb terméktesztünkből.

Van olyan eszköz, amely a két termék legjobb tulajdonságait egyben kínálja?

okoseszköz

Talán igen, de azért még nem teljesen. Az okosórák és aktivitásmérők közötti határvonal egyre inkább elmosódni látszik, többek között ezért is teszteljük őket együtt, a vásárlók azonban még kicsit eltérően néznek a két kategóriára. Az tény, hogy ha valami különleges sportot űzöl, érdemes alaposan utánajárnod, melyik eszköz válhat valódi támasszá, mert ilyen esetben egy-egy okosóra nem biztos, hogy kellően specifikus lesz.

Akármelyiket is válaszd, ne feledd, hogy ezek az eszközök hasznos támaszaid lehetnek a mindennapokban és ösztönzőleg hathatnak a tevékenységeidre, de végső soron a döntés a te kezedben van. Ha  pedig egy-egy nap nem is teljesíted a 10 000 lépést, attól még jó úton haladhatsz, hogy megőrizd egészségedet és hosszú távon ez elegendő cél.

Forrás: which.co.uk; canva.com
Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.
Top