VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Ezeket a termoszokat ajánljuk kiránduláshoz

Télen is szeretsz túrázni? A hideg nem riaszt vissza attól, hogy órákig bóklássz a városban, kimenj a gyerekkel vagy a kutyával? Ilyenkor jó, ha van Nálad egy termosz meleg ital. Teszteltünk Neked 11 (0,7-1 literes) túratermoszt, hogy melyik nem áztatja el a táskádat, és melyikben marad meleg a tea a nap végére is. Azt is megmutatjuk mi a különbség az asztali és a túratermosz között.

Mitől működik egy termosz?

A termosz tulajdonképpen egy kettős falu palack, a két fala között vákuum van, ez megakadályozza a hővezetést, vagyis stabilan tartja a benne lévő ital hőmérsékletét. A termosz belseje a nyitás során, vagy a nem jól záródó kupak miatt hűl le vagy melegszik fel hamar.

Milyen termosz közül választhatok?

Túratermosz

Az utazásra, túrázásra szánt termoszok rozsdamentes acélból készülnek, 0,5-1 literesek, és többnyire fogantyú nélkül vagy összehajtható fogantyúval kaphatók. A szerkezetük nagyon hasonló. Előnyük, hogy nem törékenyek.

A különbség leginkább a kupak kialakításában van. Egyes típusoknál középen benyomható a kupak, és így tudjuk kiönteni az italt a termoszból, anélkül, hogy kicsavarnánk. A másik gyakori megoldás, hogy a kupakot kicsavarva tudunk önteni belőle. A csavaros megoldás higiénikusabb, mert könnyebben tisztítható, és kevésbé valószínű, hogy eltörik.

Asztali termosz

Általában nagyobbak, mint az utazó termoszok, és kényelmesebb a fogantyújuk. Szélesebb alsó részük miatt stabilabban állnak még az egyenetlen terepen is. Ezek gyakran pumpával működnek, vagyis nem kell megdönteni a termoszt, ahhoz, hogy kitöltsük belőle az italt.

Hátrányuk, hogy többnyire üvegből van a belső részük, ezért törékenyek. Ha gyakran tervezzük kempingbe, kertbe vinni, érdemes kevésbé törékeny, rozsdamentes acél termoszt választani.

Teszteltük helyetted, hogy tudd, melyikért nem érdemes pénzt kiadnod

A tesztünk során 11 különböző 0,7-1 literes rozsdamentes acélból készült termoszt vizsgáltunk. Teszteltük, hogy 24 óra alatt mennyire hűl le vagy melegszik fel bennük az ital, megsérülnek vagy eltörnek-e, ha többször leejtjük őket, mennyire zár jól a kupak, és tönkremegy-e a gyakori nyitogatás során.

A termoszteszt részletes eredményéért kattints.

 

Kép: freepik.com, pixabay.com
Top