VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Hasznos kiegészítő a tablethez, amire nem biztos, hogy gondoltál

Az érintőceruzák legfontosabb tulajdonsága, hogy precízebb használatot tesznek lehetővé, alkalmasak lehetnek a kézírás rögzítésére, és az utóbbi években a technológiai fejlődésnek köszönhetően rajzok, vázlatok, grafikák készítésének is elengedhetetlen kellékévé váltak.

 Az érintőceruzák alapvetően két csoportba oszthatók, vannak aktív és passzív érintőceruzák.

1. Passzív érintőceruzák

passzív (kapacitív/univerzális) tollak vagy csak simán érintőceruzák az egyszerűbbek, olcsóbbak, általában nem igényelnek töltést és minden kapacitív érintőképernyőn használhatók – jó hír, hogy a ma elérhető tabletek érintőképernyőinek mindegyike kapacitív.

  • Ezen belül a legolcsóbb és legegyszerűbb érintőceruza a gumis végű, amit reklámtollként is osztogatnak. Ez főleg okostelefonok kijelzőjéhez jó választás akkor, ha túl szélesek az ujjaink, és rendszeresen mellé nyomunk, de precízebb dolgokra, például kézírás rögzítésére nem szeretnénk használni. Fontos, hogy a ceruza kényelmesen legyen használható, ami főleg a vastagságon és a hosszúságon múlik.
  • Ahogy a golyóstoll kifogy, vagy a ceruzát hegyezni kell, az érintőceruza is véges élettartamú –érdemes tehát olyat venni, amelynek cserélhető a hegye, vagy akár póthegyekkel együtt érkezik.
  • A passzív érintőceruzák, főleg a kis, hegyes végűek nem biztos, hogy minden tableten működnek, mert azokat alapvetően az ujjhegyek érzékelésére tervezték.
  • Nem könnyíti meg a kézírást a passzív érintőceruzákkal, hogy a levegőben kell írnod, azaz figyelned kell arra, hogy csak az érintőceruza érintkezzen a képernyővel – ha ugyanis a kézfejed is ráteszed, azt érzékeli ceruzaként.
  • A középkategóriát a kisebb, kerek műanyag végű érintőceruzák képviselik, amelyekkel már sokkal pontosabban tudunk információt bevinni az okoseszközünkbe, a táblagépbe vagy a mobilba – akár rajzolhatunk is vele, de alkalmas lehet kézírásunk rögzítésére is. Ebben a kategóriában elérhetők a tölthető vagy elemes, Bluetooth-funkcióval is rendelkező érintőceruzák is: a ceruzán ilyenkor van egy gomb, ami aktiválhatja például a visszavonás gombot vagy a törlést, ami megkönnyíti a használatát.

érintőceruza tablethez

2. Aktív érintőceruzák

A professzionális felhasználóknak a legjobb választás a technológia csúcsát képviselő, úgynevezett aktív érintőceruza, amely minden esetben valamilyen áramforrással – elemmel, akkumulátorral – működik. Ezeket akkor érdemes választani, ha komolyabb és nagyobb precizitást igénylő munkákra használnánk a tabletünket, vagy sok jegyzetet készítünk. 50-60 ezer forintba is kerülhetnek, viszont cserébe egy nagyon érzékeny és sokfunkciós eszközt kapunk a kezünkbe, amely azt is érzékeli, hogy milyen erősen nyomod a hegyét a kijelzőhöz, ami vékonyabb vagy vastagabb vonalat eredményez vagy akár a ceruza dőlésszögét is.

Itt kell egy kis idő, amíg megtanulod kezelni az újfajta íróeszközt, mivel a kézírás és rajzolás megkönnyítésére jobban csúszik az aktív érintőceruza feje a képernyőn, mint a passzív ceruza. Cserébe a valódi papírra jegyzeteléshez vagy rajzoláshoz közeli élményt kapsz. A legtöbb aktív érintőceruza és a hozzá való táblagép együtt alkalmas a tenyérérzékelés kiszűrésére (angolul palm rejection), de ezt a funkciót a tabletek aktív képernyőjének (active digitizer screen) is támogatnia kell. Így nyugodtan rátámaszthatod a tabletre a kézfejed, csak a toll hegyét fogja bemenetként érzékelni.

Ha a jegyzetelés miatt veszel érintőceruzát, mindenképp derítsd ki, elérhető-e ez a funkció az adott érintőceruza és táblagép kombinációjában.

Fontos tudni, hogy bár szépek és igényesek az aktív érintőceruzák, nem érdemes a design alapján dönteni – főleg, mivel nem minden tablet képernyője alkalmas az aktív érintőceruza érzékelésére. Ezért vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy a kiszemelt ceruza kompatibilis-e tabletünkkel – az azonos márkájú táblagépek és saját aktív érintőceruzájuk használatával az esetek többségében azért nem lesz gond. Emellett annak is érdemes előre utánanézni, hogy a kiválasztott érintőceruza működik-e azokkal az alkalmazásokkal, amikhez használni szeretnéd.

Jól jönne néhány független szakértői tipp tablet vásárlás előtt? Nézd meg az erről a termékkörről szóló Tudatos Vásárló tesztünket!


Képek: Freepik
Top