VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Hogyan védd meg a csecsemők és a kisgyermekek érzékeny bőrét a Naptól – útmutató naptejekhez

A naptejek alkalmazása kétségtelenül egy fontos lépés, de a napártalom elleni védekezésnek csak az egyik eszköze. Gyermek bőrgyógyászoktól és naptejekkel foglalkozó szakértőktől kértünk tanácsot, hogyan védjük gyermekeink bőrét a Naptól, és bemutatjuk a legújabb tesztünk eredményeit is, amik segítenek megtalálni az igényeknek leginkább megfelelő terméket.

Mi a különbség a felnőttek, illetve a gyermekek részére fejlesztett naptejek között?

Szakértők véleménye alapján a gyermekek részére gyártott termékek általában magasabb faktorszámúak, illatmentesek és kevesebb allergizáló összetevőt tartalmaznak. A gyermekek bőre érzékenyebb a felnőttekénél, ezért gyerek naptejek alkalmazásával kisebb eséllyel alakul ki irritáció, a magasabb faktorszám pedig biztosabb védelmet nyújt.

Egyes gyerek naptejek enyhén színezettek, így segítve a szülőket abban, hogy a gyermek teljes bőrfelülete védve legyen és a felvitele is szórakoztatóbb. A türelmetlenebb gyermekek részére léteznek spray és golyós naptejek is, melyek gyorsabban és egyszerűbben felvihetőek.

Használhatunk a gyermekeken felnőttek részére készült naptejet?

Az azonos SPF kategóriájú termékek azonos védelmet biztosítanak, de mindig elővigyázatossággal használjuk a felnőtt kozmetikumokat gyermekünkön és bizonyosodjunk meg róla, hogy nem okoznak allergiás reakciót. Lehetőség szerint még napozás előtt, otthon próbáljuk ki a terméket.

Használhatunk a csecsemők bőrén naptejet?

Az újszülötteket és a csecsemőket óvni kell a közvetlen napsütéstől, mindig árnyékban kell lenniük, viseljenek könnyű, szellős, de testet takaró ruházatot. Ideális esetben, az előbbiek betartása mellett a naptej alkalmazása szükségtelen.

A naptejek címkéjén általában fel is kellene tüntetni, hogy a csecsemőket és a kisgyermekeket óvni kell a közvetlen napsütéstől.

Szakértőnk véleménye alapján a csecsemőknek egyáltalán nem szabad napon tartózkodniuk, mindig naptól védett helyen kell lenniük. Ha mégis kimegyünk a szabadba, bármilyen hosszú legyen is a kint töltött idő és aggódunk a napártalom miatt, az a legjobb, ha használunk naptejet.

gyerek

Legjobb naptejek érzékeny bőrű gyermekek számára

Jó választás lehet egy minél kevesebb összetevőt tartalmazó, illatmentes és hipoallergén kategóriába tartozó termék. Új termék használata előtt a bőr egy kis részén végezzünk bőrpróbát (mielőtt az arcukon alkalmaznánk tegyünk egy kis mennyiséget a könyökhajaltunkra).

Mekkora mennyiséget alkalmazzunk a gyermekünkön?

Többet, mint az elsőre gondolnánk! Szakértőink egyöntetű véleménye szerint a legtöbb ember nem használ elegendő mennyiségű naptejet, akár saját maga, akár családja védelméről van szó.

Az ajánlott mennyiség 2 mg / cm2, de ez a mennyiség attól is függ, hogy milyen testrész védelméről van szó.

A WHO ajánlása alapján az ajánlott mennyiség a felnőttek részére 35 ml (kb. 7 teáskanálnyi) naptej, míg a gyermekek részére a koruktól és a testméretüktől függően, ennek a mennyiségnek a fele vagy a negyede.

Milyen faktorszámú naptejet használjuk a gyermekeknél?

Elsősorban az UV sugárzás erősségétől (másnéven UV index) függ. Az általános szabály az, hogy ha az UV index 3 feletti, akkor magasabb faktorú (SPF30 vagy magasabb) és széles spektrumú (UVA ellen is védelmet nyújtó) naptej ajánlott.

Az UV index előrejelzés 1 -11 közötti skálán mozog, mely a napból érkező ultraviola sugárzás (UV) erősségét mutatja meg egy adott helyen és időpontban. ( https://www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/ismerteto/) A 3-5 közötti érték mérsékelt, míg a 6 feletti érték már erős vagy extrém lehet.

A legtöbb gyerek naptej SPF50 vagy 50+ védelmet nyújt. Az 50-es faktorszámú termék alkalmazásakor hosszabb időt tudunk tölteni a napon, mint egy 30-as faktorú termékkel. Sokan a magasabb faktorszámú termékekből kevesebb mennyiséget használnak.

Fontos, hogy a napártalom ellen ne csak kizárólag naptejet használjuk védekezésként. Vonuljunk árnyékba, hordjunk szellős, de testünket takaró ruházatot és kalapot. A naptejeket azoknak a bőrfelületeknek a védelmére használjuk, amiknek más módon történő védelme nehézkes. Rendszeres időközönként kenjük be magunkat újra, mert úszás után vagy izzadás során a naptej mennyisége és így a védelem intenzitása csökken a bőrön.

gyerek

Mennyire fontos a termék UVA besorolása?

A termék UVA besorolása ugyanolyan fontos, mint az SPF szám (SPF = Sun Protection Factor). Míg az SPF a UVB sugarak elleni védelem értékét jelöli, addig az UVA sugarak elleni védelem erősségének jelölésére eltérő jelrendszerek léteznek. Nagy-Brittaniában a Boots drogéria által fejlesztett jelrendszer csillagokat használ az UVA skála jelölésére, azonban ezeket nem mindegyik gyártó használja egységesen. Egyes gyártók az úgy nevezett PA rendszert használják (PA+, PA++ és PA+++) míg más gyártók az EU-ban használatos UVA logót tüntetik fel ( Az UVA rövidítés egy körben elhelyezve). Ez utóbbi azt jelenti, hogy a termék UVA védelme nagyobb vagy megegyezik a SPF faktor egyharmadával.  A maximális UVB elleni SPF faktorszám 50+, addig a legmagasabb UVA elleni érték az 5* illetve a PA+++.

A termék kiválasztásakor ellenőrizzük, hogy rendelkezik-e UVA védelemmel is, vagyis keressük a terméken az UVA védelemre vonatkozó jelöléseket (UVA logót, legalább 3 csillagot vagy a PA+ jelölést).

Sokak számára nem egyértelmű az UVA és UVB sugarak hatásának különbsége a bőrön.

Míg az UVA sugarak a bőr természetes barnulásában, illetve a bőr korai öregedésében játszanak szerepet, addig az UVB sugarak hatására a bőrfelület megég és pirossá válik. Mindkét sugár típus kapcsolatba hozható a későbbiekben kialakuló rosszindulatú bőrelváltozásokkal.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben gyermekünk bőre magas SPF faktorszámú naptej mellett is megég, nem feltétlenül az alacsony UVA védelem miatt történik. Számos más tényező csökkentheti a használt krémünk UVB védelmét, mint például: nem elegendő krémet használtunk, nem volt vízálló a vízben használt naptej, esetleg sport közben az izzadás miatt csökkent a mennyisége, illetve letöröltük a ruhánkkal vagy a törülközővel.

Egy 2018-ban készült felmérés alapján a megkérdezettek* az alábbi 10 szempontot találták legfontosabbnak a gyerek naptej választásakor:

 • SPF (UVB) szám (75 %)
 • UVA védelem (UVA logó, csillagok száma, PA+ jelek a csomagoláson) (45%)
 • Könnyű felvihetőség (39%)
 • Ár (38%)
 • Kifejezetten gyerekek részére készült termék (28%)
 • Márka (22%)
 • Napi egyszeri használat is elegendő (10%)
 • Ragacsos érzet használat után (7%)
 • Bio minősítés (5%)
 • Más szempontok ( 1%)

( * 5316 szülő, legalább 1 fő 12 éven alul gyermekkel)

Krém vagy Spray? Melyik naptej felvitele könnyebb?

Sok gyerek naptejet szórófejes csomagolásban árulnak (aeroszol vagy pumpás), hogy az izgágább gyermekek bőrére könnyebben és gyorsabban felvihető legyen. Szórófejes csomagolás esetén figyelnünk kell arra, hogy biztosan elengedő krémet vigyünk fel a bőrre, mert a spray-k használatakor gyakrabban fordul elő, hogy kevesebb krémet alkalmazunk, mint amennyit kellene.  Ez azért van, mert amikor naptejet átpréseljük a szórófejen, az így keletkező naptej-felhőben a cseppek túl aprók lesznek ahhoz, hogy az összes elérjen a bőr felszínére, különösen akkor, ha az idő szeles. Szakértőnk szerint inkább fújjunk a tenyerünkbe egy nagy adag naptejet, majd onnan kenjük a bőrfelületre (bár ez pont a gyerekek körében kedvelt pumpás csomaglás ellen szól) vagy fújhatjuk közvetlenül a gyermekünk bőrére, de adagoljunk többet, mint amennyit elsőre szükségesnek gondoltunk, majd sűrűn ismételjük meg a műveletet, hogy minimálisra csökkenjen a leégés kockázata.

Napártalom elleni védekezési technikák csecsemők és kisgyermekek részére

Párhuzamosan többféle védekezési módszert kell alkalmaznunk a napártalom ellen és ne támaszkodjunk csak egyfélére.

Adjunk a gyerekre kalapot!

A kalap karimája legyen széles, hogy ne csak a füleket, de a tarkót is óvja. A kisebb gyerekeket nehezebb meggyőzni a kalap viselésről, ami helyett akár megkötős sapkát is választhatunk számukra. Ha végképp nem megy, motiválhatjuk is őket egy kis fagyival.

Viseljenek testet takaró ruházatot!

Ha strandon vagy vízparton tartózkodunk, úszáshoz, pancsoláshoz a gyerekek viseljenek vékony, világos színű pamut pólót.

Ma már vásárolhatunk UV védelmemmel ellátott ruházatot is, amik gyorsan száradó Lycra anyagból készülnek.  Az UPF jelöléssel ellátott ruhák az UVA és UVB sugarak ellen is védelmet nyújtanak.

Használjunk magas faktorszámú naptejet!

Használjunk magas, 30 vagy 50-es faktorú krémet. Vonuljunk árnyékba és a legmelegebb időszakban kerüljük a napon tartózkodást (délelőtt 11 és délután 3 között).

Hordjunk napszemüveget!

3 éves kortól hordjanak a gyerekek is napszemüveget (gyerekek részére kapható rugalmas fejpánttal ellátott változat is, hogy a helyén maradjon). Ellenőrizzük, hogy rendelkezik CE (EU) vagy BSEN 1836:1997 (Nagy-Britannia) minőségre vonatkozó jelöléssel.

szemcsi

Tegyünk árnyékolót a babakocsira

A babakocsikra felszerelhető árnyékolók is készülhetnek UPF védelemmel ellátott anyagból. Mindig ellenőrizzük, hogy az árnyéklóval védett belső rész jól szellőzzön és ne melegedjen túl a gyermekünk számára.

Mutassunk példát!

Vegyünk fel egy vékony pólót, kenjük be magunkat 50+ faktoros krémmel, hordjunk kalapot és keressünk mindig árnyékot! A gyerekek legtöbbször követik a szülők példáját. Ha a napon pörkölődünk és rendszeresen megég a bőrünk, de őket folyton a naptejjel nyúzzuk, csak összezavarjuk őket. Legyünk következetesek és mutassunk jó példát.

Hogyan védjük gyermekünket a szabadban? Íme az 5 leggyakoribb** tanács:

 • Adjunk rá kalapot! (73 %)
 • Használjunk legalább SPF15-ös naptejet (65%)
 • Viseljen testet takaró ruházatot (51%)
 • Óvjuk a közvetlen napsugárzástól (35%)
 • Hordjon napszemüveget (33%)

Legfrissebb ingyenes naptej terméktesztünket itt találod.

(** 2018-ban készült, 5316 legalább 1 fő 12 éven alul gyermeket nevelő szülő bevonásával készült felmérés alapján)
Képek: pixabay.com, freepik.com
Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.
A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. 
Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.
Top