VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Itt a tudatos fogyasztás és a szervizek aranykora?

A termelés és a fogyasztás társadalmi és gazdasági szinten sokat kárhoztatott visszaesésének egy nyertese biztos van, a környezetünk. A leálló gyárak, a visszaszorulóban lévő légi- és a sok országban hatóságilag korlátozott közúti közlekedés miatt számottevően csökkent a szén-dioxid kibocsátás, és egyéni szinten is kétszer meggondoljuk, hogy kidobjuk vagy inkább megjavíttassuk elromlott laptopunkat, mosógépünket. Valóban így van?

Ezzel úgy tűnik, eljött a körkörös gazdaság ideje, a pazarló megveszem-használom-eldobom, egyirányú zsákutcája helyett.

körkörös gazdaság

körkörös gazdaság kisebb környezeti lábnyommal jár az energia- és nyersanyagigény és a végső hulladék mennyiségének csökkenése miatt, miközben új munkahelyek jönnek létre a szolgáltató szektorban a javítási-szerelési igények megnövekedése miatt, ami segíti a helyi kis-és középvállalkozások túlélését, sőt, fellendülését is.


Elromlott a háztartási géped? Segítünk, hogy egy kattintással megtaláld a hozzád legközelebbi márkaszervízt.

mosógép, szárítógép márkaszervizek >>>

konyhai berendezés (hűtő, sütő, mosogatógép) szervizek >>>

(robot)porszívó szervizeket >>>


Az autószerelők, elektronikai cikkekkel foglalkozó szervizek mellett nagy szeletet hasít ki ebből a tortából a tartós fogyasztási cikkek, ezen belül is a háztartási gépek javításának kérdése. Korábbi cikkünkben bemutattuk a tervezett elavulás jelenségét, és az Európai Bizottság erőfeszítéseit a termékek hatékonyabb javíthatóságához szükséges feltételek megteremtésében.

Garancia, szavatosság, jótállás?

Az ár mellett milyen szempontokra érdemes figyelni, amikor új – esetleg felújított – háztartási gépbe tervezünk beruházni? A legfontosabb a garancia időtartama, ami gyártótól, kereskedőtől, típustól és adott esetben akciótól függően eltérő lehet. A csatolt táblázat segít eligazodni a márkák és garanciális feltételeik, valamint hivatalos szervizeik elérhetőségének erdejében. (táblázat)

Sokan keverik a garancia, a szavatosság és a jótállás fogalmait, pedig ég és föld – adott esetben több tíz- vagy százezer forint – lehet a különbség.

A reklámokban, hirdetésekben előszeretettel használt garancia szó köznyelvi kifejezés a fogyasztóvédelemben kötelező jótállásként definiált, a jelenlegi magyar szabályozás szerint egy éves periódusra.

A szavatosság és a jótállás során is ugyanazokat az igényeket lehet érvényesíteni a meghibásodott termékre (javítás, csere, árleszállítás, elállás a szerződéstől), de a jótállási idő alatt a fogyasztó van kedvezőbb helyzetben az eladóhoz képest, mert vita esetén – hogy az adott hiba gyártási eredetű-e vagy a helytelen használat következménye – az eladó vállalkozásnak kell bizonyítékkal (például általa beszerzett szakvéleménnyel) alátámasztania, hogy mi okozta azt. Ez természetesen nem mentesíti a fogyasztót az alól, hogy rendeltetésszerűen használja és rendszeres karban is tartsa készülékét.

Fontos tudni, hogy a kötelező jótállás (*a fent linkelt 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról) érvényesítéséhez nem kell a blokk (számla), elég a jótállási jegy.

Ha nem kaptunk jótállási jegyet, igényünket a számlával is érvényesíthetjük.

szavatosság ugyancsak a vásárlás, illetve üzembe helyezés időpontjában indul és az uniós jog szerint minden tagországban, így Magyarországon is két évre szól – de csak az első 6 hónapig terheli az eladót a bizonyítási kötelezettség, utána a fogyasztónak kell bebizonyítania, hogy a hiba gyártási, nem használati eredetű.

Cikkünk folytatásában olvashatsz arról, hogy miért  kínálják néha  ugyanazt mosógépet 2 vagy akár 5 éves garanciaidővel a különböző webshopokban, és arról, hogy ki, hogyan és mennyiért javíthat egy garanciális vagy garanciaidőn kívüli készüléket.

A cikk a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a G7.hu együttműködésével készült. 
Kép: freepik.com

FV-19 pályázat logo


Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata
keretében készült.
Top