VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Szilárd samponok

Találd meg a számodra legjobb szilárd sampont!

Szilárd samponok

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az International Consumer Research and Testing (ICRT) nemzetközi szervezet tagja. Együttműködésünk részeként egy olyan teszt összefoglalóját közöljük, amelyet külföldi partnereink publikáltak. Az eredeti vizsgálatot a francia UFC-Que Choisir fogyasztói szervezet vezetésével végezték. Mi a szlovén ZPS 2022 nyarán publikált eredményeit vettük át: 11 szilárd sampont vizsgáltak laboratóriumi szakértők és önkéntesek.

 

Miket vizsgáltunk szilárd samponok esetében?

Tesztünkben megtalálod a választ.

Egyre több szilárd sampon található az üzletek polcain és a webáruházakban. A gyártók és a kereskedők igyekeznek meggyőzni a fogyasztókat, hogy a klasszikus folyékony samponokhoz képest a szilárd samponokat előnyben részesíteni gazdaságosabb és környezetbarátabb döntés. Érdekes eredményeket hozott a teszt, amely a francia UFC-Que Choisir fogyasztói szervezet vezetésével készült.

A legtöbb termék mosási hatékonysága jó, a reklámokban kihangsúlyozott pénztárcabarátság azonban némileg eltúlzott. A folyékony készítményekhez képest a szilárd samponok környezetbarátabbak, de messze nem 100%-ban ártalmatlanok.

A gyakorlati mosási teszteket önkéntesekből álló testület segítségével végeztük. A kiadósságot, a környezetre gyakorolt hatást és a csomagolásra vonatkozó állításokat pedig a laboratóriumi szakértők értékelték.

Mennyibe kerül egy jó szilárd sampon?

Az ár önmagában nem garancia a jobb minőségre.

A tesztelt termékek 100 g-ra vonatkozó egységára 2400 és 8000 Ft között mozog.

Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobbra értékelt szilárd samponok között is találunk 7000 Ft-os és 3000 Ft-os egységáron elérhető termékeket. Ugyanez elmondható a lista végéről is, ahol szintén találunk felső árkategóriás terméket. Akármennyit is szánunk tehát szilárd sampon vásárlására, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.

Még nem vagy Szupertag?

Legyél Szupertag, hogy hozzáférést kapj a több mint 3200 termék és szolgáltatás objektív értékeléséhez.

A szilárd sampon termékteszt eredménye

 
 
 
 
 
 
Termékek összehasonlítása

Termékek összehasonlítása 0/3

Sorba rendezés

Mégse
TESZTELT TERMÉKEK
Találatok száma:

Így teszteltük a szilárd samponokat

Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban. A tesztkritériumok melletti százalékos érték a kritérium súlyát jelenti az összpontszám kialakításában. A termékek árai tájékoztató jellegűek és 100 g-ra vonatkoznak.

Az üzletben lévő összes terméket megvásároltuk, mint a hétköznapi fogyasztók. A gyártóknak vagy a kiskereskedőknek nem volt tudomásuk a vizsgálatról és nem tudták befolyásolni a folyamatot. A termékeket független, akkreditált laboratóriumokban szakértők vizsgálták. Kritériumaink általában szigorúbbak a szabványok és a biztonság ellenőrzésénél, mivel figyelembe vesszük a termék használhatóságát, a környezeti teljesítményt és más, a mindennapi használat során fontos szempontokat is.

A teszt gyakorlati részében 22 résztvevő (18-70 év közötti nők és férfiak) három héten keresztül tesztelte az egyes termékeket.

Külön kérdőívben rögzítették véleményüket a használatról, a szappan kézre eső érzetéről, a habképződésről és a hab mennyiségéről, az alkalmazásról (pl. nem fogy-e túl gyorsan a szilárd sampon), az öblíthetőségről, az illat kellemes voltáról (nem befolyásolta a végső pontszámot) és a mosási teljesítményről, illetve, hogy tapasztaltak-e bármilyen bőrreakciót a hajmosás során vagy után. Végül megkérdeztük őket arról, hogy megvennék-e a sampont.

Ezt a vizsgálatot nem az önkéntesek végezték, hanem laboratóriumban készült. Naponta végeztek hajmosást a szakértők középhosszú, valódi hajú próbababák haján. A mosások között a sampont egy hálóra helyezték, hogy jól megszáradjon. A végén megszámolták, hány mosást végeztek egy darab samponnal.

Az összetevők környezeti hatását a vegyi anyagok vízi szervezetekre gyakorolt toxicitására, lebonthatóságára és bioakkumulációjára vonatkozó adatok alapján elemezték a szakértők. A csomagolás környezeti hatását a felhasznált anyag típusa (újrahasznosított vagy nem újrahasznosított) és a csomagolás tartalom/méret aránya alapján értékelték.

Ellenőrizték, hogy a termékek címkézése megfelel-e a kozmetikumok és kozmetikai csomagolások címkézésére vonatkozó előírásoknak. Alaposan megvizsgálták a túlzó állításokat, és pontokat vontak le a nem megfelelően bizonyított, környezeti hatásra vonatkozó feliratokért.

A teszt részeként megvizsgáltuk a szilárd samponok összetételét.

Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk.  Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték.

A vizsgálati paramétereket rendszerezzük, a legfontosabb jellemzőket pedig súlyozzuk, így képzünk egy százalékos értéket, ami végül a termék tesztben elért eredményét mutatja a maximálisan elérhető 100%-hoz  képest.

Bizonyos kiemelt kritériumoknál egyéb korlátozásokat is alkalmazunk, amennyiben az elvártnál (küszöb) rosszabb eredményt ér el a vizsgált szempont, az összeredmény sem mehet meghatározott érték fölé. Ebben az esetben a végső százalékos érték nem felel meg a kritériumok súlyozott átlagának. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:

Hogyan válasszunk szilárd sampont

A hajmosás gyakorlati tesztjei egyértelműen pozitív eredményeket hoztak, tulajdonképpen csak nagyon jó és jó összesített értékelést kaptak a termékek. A nőkből és férfiakból álló önkéntesek többsége a Lush Jason And The Argan Oil szilárd samponnal volt leginkább megelégedve. A Foamie Sampon Bar Shake Your Coconuts is nagyon jó minősítést kapott, csak az alacsonyabb mosási hatékonyság miatt maradt le a Lush termékétől.

A Lamazuna Solid Shampoo és az Yves Rocher The Gentle Shampoo Bar Chamomile gyakorlati tesztjei sikerültek a legrosszabbul. A fő probléma az összbenyomás értékelésénél volt, amely a haj mosás utáni állapotára vonatkozik – az önkéntesek könnyebb tapintású és fényesebb eredményre számítottak. Összességében azonban Yves Rocher és Lamazuna is elérték a jó osztályzatot.

A legtöbb tesztelt termék dobozán azt olvashatjuk, hogy sokáig kitart. Ha hinni lehet ezeknek az állításoknak, akkor egy szilárd sampon körülbelül kétszer annyi hajmosáshoz elegendő, mint egy 250 ml-es flakonos termék. Az egyetlen kivétel a Corine de Farme, amelyen azt az információt tüntették fel, hogy egy darab pontosan egy 250 ml-es folyékony samponnak felel meg. Ha a szilárd samponok deklarált élettartama megfelelne a valóságnak, az azt jelentené, hogy a magasabb vételár ellenére végső soron kevesebbe kerülnének, mint a hagyományos készítmények.

A csomagonkénti mosások száma nyilvánvalóan függ a haj mennyiségétől és hosszától. A laboratóriumban közepes hosszúságú, valódi hajú próbababákat használtak a mosások számának tesztelésére. A szabványos körülmények lehetővé teszik a szilárd samponok összehasonlítását mind egymással, mind a klasszikus negyedliteres samponnal.

Amint az a fenti sorokból sejthető, a szilárd samponok gazdaságosságát nem támasztották alá a vizsgálatok. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy néhány mosás után elfogyna a kemény kocka – ezt igazolják a kapott értékek, és az is, hogy több esetben túllépte az itt elért eredmény a dobozon feltüntetett hajmosások számát.

A nagyon jó és jó élettartamú termékek körülbelül annyi ideig, vagy kicsit tovább tartanak, mint a hagyományos samponok. Árban viszont nem olcsóbbak. Mind a tömeghez viszonyított mosások abszolút száma, mind a deklarált mosások száma hozzájárult a végső minősítéshez. A legjobb eredményt a második legdrágább vizsgált termék, a Lush Jason And The Argan Oil kapta, a lista másik végére pedig az Yves Rocher The Gentle Shampoo Bar Chamomile került. Ami a mosások abszolút számát illeti, a 90 g-os Love Beauty and Planet Volume & Bounty végzett az élen: 72 mosást sikerült végezni vele. A L’Occitane en Provence szilárd sampon viszont 37 mosás után elfogyott, és még a 60 g-os a súlyát figyelembe véve is a legrövidebb ideig használható termékek közé tartozik.

Bár a gyártók igyekeznek a szilárd samponokat természetes termékeknek beállítani, a valóságban eléggé hasonlítanak folyékony versenytársaikhoz – víztartalmukat leszámítva. A szilárd sampon lényegében dehidratált folyékony sampon. A jó hír viszont az, hogy egyik sem tartalmaz endokrin- vagy hormonrendszert károsító vegyi anyagokat és parabéneket sem találtak az összetevők között. Tartósítószerek tekintetében is a szilárd termékek a jobb választás – a víz hiánya miatt nincs rájuk szükség.

A vizsgált termékek allergén anyagokat viszont tartalmaznak. A Klorane és az Yves Rocher márkák kivételével mindegyik termékben találtak a szakértők olyan vegyületet, amely érzékenyebb egyéneknél allergiás reakciót válthat ki. A kozmetikai iparban leggyakrabban használt allergén anyagok közül 26-ot vizsgáltak meg. A különböző allergének számát feltüntettük a termékek adatlapján, legtöbbet (nyolc vegyületet) a L’Occitane en Provence szilárd samponban találtak a laboratórium munkatársai.

A Lush Jason And The Argan Oil nátrium-lauril-szulfátot (SLS) tartalmaz. Ez egy viszonylag agresszív, nagyon hatékony felületaktív anyag, amelyet a zsíros szennyeződések eltávolítására használnak. A felnőttek számára általában ártalmatlan, de a gyerekeknek és a bőrproblémákkal küzdőknek kerülni kell ezt az összetevőt.

Mint már említettük, a szilárd samponok nem teljesen ártalmatlan és természetkímélő kozmetikumok, de a folyékony versenytársakhoz képest számos előnnyel járnak. Így mondhatjuk, hogy ajánljuk ezeket a termékeket a környezettudatos fogyasztóknak. A szilárd sampon gyártása kevesebb energiát igényel, mint a folyékony samponé. Pozitívum még az alacsony vagy nulla tartósítószer tartalom, valamint az illatanyagok és színezékek gyakran alacsonyabb aránya, ami különösen a talajvíz szennyezés szempontjából jó hír.

A samponkockák, oválisok és golyók is pirospontot kapnak a csomagolásra – általában nem műanyagba, hanem újrahasznosított kartonba vagy papírba téve találjuk meg őket a boltok polcain. A szilárd samponok formája és csomagolása is megkönnyíti a szállítást. Kevesebb helyet foglalnak, mint a folyékony készítményeket tartalmazó flakonok, így a szállítás kedvezőtlen környezeti hatása jelentősen lecsökken.

A szakértők megerősítették, hogy a hétköznapi fogyasztók gyakran szükségtelenül sok folyékony sampont használnak. A megkeresett profi fodrászok 60%-kal kevesebb folyadékot használtak, mint a hétköznapi felhasználók. A szilárd termékek esetében a fodrászok és önkéntesek által használt mennyiség hasonló volt. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy a környezetre nem a samponok összetétele és gyártása van a legnagyobb hatással, hanem sokkal inkább a hajmosás hossza és módja. A német Stiftung Warentest tanulmánya azt állítja, hogy a környezetterhelést elsősorban a víz fogyasztása és felmelegítése határozza meg, a használt sampon nem sokat számít.

 

Ahogyan hajat mosunk, hatással van a környezetre. Fontoljuk meg a következő egyszerűen kivitelezhető tippeket, hogy tegyünk egy kis lépést a környezetünk védelméért:

  • Használjunk kisebb mennyiségű sampont. Valószínűleg nem vagyunk tisztában vele, de átlagosan több mint dupláját használjuk fel a fodrászok által használt sampon mennyiségének, amint azt tesztünk is alátámasztotta;
  • Próbáljunk meg ritkábban hajat mosni. A hosszú hajjal való foglalkozás sok időt, vizet és energiát fogyaszt. Az egyik kézenfekvő megoldás az, hogy kevesebbszer mosunk hajat – ez a változtatás eltarthat egy ideig, de megéri az erőfeszítést. Ha van kézi zuhanyzó, akkor a hajunkat külön is megmoshatjuk a kád fölé hajolva. Ennek a módszernek az egyik előnye, hogy kényelmetlen, ezért gyorsabban végzünk vele.
  • Szappanozás és samponozás közben zárjuk el a csapot.

További spórolós fürdési tippekért látogass el a tudatosvásárló.hu-ra!

Forrás: dtest.cz, altroconsumo.it
Top