VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

5 meglepő dolog, amit nyugodtan betehetsz a mosogatógépbe

A mosogatógép sokunk háztartásának legjobb barátja. Ha szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél később szoruljon cserére, akár a gép, akár a dolgok, amiket belepakolunk, jó tudni, mit tehetünk bele és mit nem ajánlott. Az alapokat már mindenki ismeri: tányérok, bögrék, poharak, evőeszköz. A Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb mosogatógép tesztje kapcsán, annak is utánajárt, hogy a kevésbé mindennapos, vagy különleges anyagokból készült használati tárgyak közül, melyeket tehetjük be a mosogatógépbe?

1. Sminkecsetek, műanyag fésűk

A mosogatógép felső rekeszébe helyezzük, és eco vagy alacsony hőmérsékletű programot válasszunk. A fésűkből távolítsuk el a maradék hajat a szűrő megkímélése érdekében.

Tudatos Vasarlok Egyesulete mosogatogepek igen

2. Műanyag játékok

A gyermekeink vagy kisállataink agyonrágcsált játékait remekül fertőtleníthetjük egy-egy mosogatógépben való tisztítással.

3. Hűtőszekrény polcok, fiókok

A hűtő alapos tisztítása nagyon macerás. Annyival megkönnyíthetjük a dolgunkat, hogy a kivehető polcokat, fiókokat berakjuk a mosogatógépbe. Ezeket alacsonyabb hőfokon és rövidebb programon is elég átmosni. S mint általában a műanyagok esetében óvatosan bánjunk a magas hőmérséklettel, mert az tönkreteheti őket.

4. Fogkefe- és szappantartó

Mindkettő remek baktérium tenyésztő hely. Sokszor a díszes kialakításuknak köszönhetően, nehéz alaposan megtisztítani a réseket, mélyedéseket. Ezért ezeket is nyugodtan rakjuk be néha a mosogatógép felső polcára egy alapos tisztításra. Ha nem fából készültek.

5. A porszívó műanyag tartozékai

A felhalmozódott por jelentősen csökkentheti a porszívónk teljesítményét. Ezért ezeket a sokszor trükkös formájú, ezért nehezen tisztítható tartozékokat nyugodtan berakhatjuk a mosogatógépbe olykor-olykor. Mivel ezek is műanyagok, kerüljük a túl magas hőfokú programokat. Ha túl nagy elemmel van dolgunk, kivehetjük a mosogatógépünk felső rekeszét, hogy beférjen a kívánt darab.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb mosogatógép tesztjében 143 termékről tudhatunk meg részletes információkat.

A teszt fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján készült, és ami fontos, hogy gyártóktól független, valós tapasztalati és mérési úton szerzett mérések eredményeit mutatja.

A tesztből tájékozódhatunk a mosogatógépek tisztítási és szárítási hatékonyságáról, energia- és vízfogyasztásáról és a termékek használhatóságáról is, mert jó, ha viszonylag egyszerűen és egyértelműen tudjuk használni, tisztítani. Ha jellemzően éjszaka kapcsolnánk be, akkor az sem mindegy, hogy mennyire zajosak, ennek is utánajártunk.

 


Forrás: which.co.uk, canva.com
Top