VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Mosogatógépek

Találd meg a számodra legjobb mosogatógépet!

Mosogatógépek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 márka 143 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható mosogatógépét tesztelte nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján, laboratóriumban.

Mosogat olyan jól a gép, mint én?

Tesztünkben megtalálod a választ.

Független szakértők vizsgálták, hogy melyik mosogatógép tisztít a legjobban és melyik szárít a legjobban, ráadásul külön értékelték ezeket a kritériumokat kerámia-, műanyag– és fém edényekre. Nem csak megmérték, de véleményezték is, hogy mennyire zajos a mosogatógép működése, milyen egyszerű az üzemeltetése, mekkora és az áram- és vízfogyasztása, melyek mind a hétköznapi használat fontos szempontjai.

Mennyibe kerül egy jó mosogatógép?

Az ár önmagában nem garancia a jobb minőségre.

A tesztelt termékek átlagára 100 000 és 882 000 Ft között mozog.

Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő modellek között is találunk 300 000 Ft-os és 600 000 Ft-os átlagáron elérhető készüléket. Ugyanez elmondható a lista végéről is, ahol szintén találunk többszázezer forintos terméket. Akármennyit is szánunk tehát mosogatógép vásárlására, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.

Miért érdemes fizetni a teszteredményekért?

A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.

Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.

Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 36 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt mosogatógépet vizsgáltunk.

A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Már csak pár kattintás, és kiderül, melyik a számodra legjobb mosogatógép!

Legyél Szupertag vagy vásárold meg a mosogatógép tesztet.

A legjobb és legrosszabb mosogatógépek a tesztből

Ebben a cikkben összefoglaljuk neked a teszt eredményeit, a legfontosabb szempontok szerint melyik mosogatógépek teljesítettek jól vagy rosszul.

47%

A leggyengébben teljesítő termék eredménye

76%

A legjobban teljesítő termék eredménye

63%

Teszteredmények átlaga

A mosogatógép termékteszt eredménye

 
 
 
 
 
 
Termékek összehasonlítása

Az összehasonlításhoz jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!

A rendezéshez jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!

Sorba rendezés

TESZTELT TERMÉKEK
Találatok száma:

Így teszteltük a mosogatógépeket

Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban. A tesztkritériumok melletti százalékos érték a kritérium súlyát jelenti az összpontszám kialakításában.

A mosogatógépek tesztelése során egységes módszertant és azonos teszt körülményeket biztosítottak a laboratóriumban. A helyiség hőmérséklete 23 (+/- 2)°C volt, a víz hőmérséklete 15 (+/-2)°C, míg a relatív páratartalom 55 (+/- 5)%. A víz keménységi foka minden teszt esetén 10,1 és 11,2 dh között volt.

mosogatógépek tesztje - tisztítás hatékonyságaEbben a fázisban azt vizsgálták a szakértők, hogy a mosogatógépek milyen hatékonyan tisztítják és szárítják az edényeket a főprogram (normál) és az eco program során. Ehhez minden gépet azonos szennyezettségű és mennyiségű terítékkel és kiegészítőkkel teszteltek. A teszt során az EN 50242 szabvány határozta meg a felhasznált mosogatószer, az öblítő és a regeneráló só mennyiségét. A terítékeket és edényeket az IEC 60436 szabvány alapján szennyezték be.

mosogatógépek tesztje - tisztítás hatékonyságaA (normál és eco) programok lejártát követően a gépeket még 30 percig csukva hagyták. A szakemberek ezt követően vizsgálták, hogy mennyire száradtak meg az edények, maradék nedvességet, illetve vízcseppek nyomait keresték. Külön értékelték a különböző típusú edények száradását, köztük a tányérokét, fémedényekét, műanyag dobozokét. A mosási és szárítási hatékonyságot két ciklus lefuttatásával határozták meg, ha a két eredmény között nagy volt az eltérés, akkor lefuttattak egy harmadik ciklust is. A mérések részletes eredményei láthatók az egyes termékekre kattintva, az értékelő táblázatban.

A teszt során a szakértők megmérték a mosogatógépek energia- és vízhatékonyságát is, vagyis hogy mennyi áramot és vizet fogyasztanak mosogatás közben normál, illetve eco programban. A méréseket a szakemberek korrigálták a bemenő víz hőmérsékletével az IEC 436-os szabvány szerint.

A főprogram és az eco program hosszúsága fontos szempont lehet a legjobb mosogatógép kiválasztásánál, ezért ezt a tulajdonságot is bevettük az értékelésbe.

A készülékek működés közbeni zajszintjét is mérték a laboratóriumi szakemberek. Az objektív méréshez a zajszintmérő készülékeket a gépektől 1,2 méter távolságra, 70 cm magasra tették. A mérést az edényekkel megpakolt gép tisztítási fázisban végezték el, az indítás utáni percekben. A mért értékeket dB-ben határozták meg. A műszeres mérés mellett 3 szakértő szubjektív pontozását is tartalmazza a végső eredmény. (A pontos értéket a gépek egyedi adatlapján tüntettünk fel, amit az eredmények táblázatból, a modellek nevére kattintva érsz el!)

A teszt során hétköznapi, átlagosan tájékozott felhasználók próbálták ki a termékek programozhatóságát, kezelhetőségét, és a használatát, beleértve, hogy mennyire praktikus a berendezés a ki- és bepakolás során, mennyire érthetőek az ikonok, a navigáció és a használati utasítás. Értékelték, hogy az öntisztító program mennyire hatékony, a szűrők kiszedése és tisztítása mennyire praktikus, milyen egyszerű a mosószeradagolót használni, mennyire könnyű kinyitni a készülék ajtaját.

Szakértők értékelték, hogy a készülékek különböző alkatrészei milyen minőségű anyagokból (általában műanyagokból) készültek, mennyire praktikus a kialakításuk a hosszútávú használat szempontjából. Alaposan megfigyelték az ajtót, az adagoló berendezéseket, a tálcákat és kosarakat, a szórófejeket és a kezelőpaneleket.

Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk.  Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték.

A vizsgálati paramétereket rendszerezzük, a legfontosabb jellemzőket pedig súlyozzuk, így képzünk egy százalékos értéket, ami végül a termék tesztben elért eredményét mutatja a maximálisan elérhető 100%-hoz  képest.

Bizonyos kiemelt kritériumoknál egyéb korlátozásokat is alkalmazunk, amennyiben az elvártnál (küszöb) rosszabb eredményt ér el a vizsgált szempont, az összeredmény sem mehet meghatározott érték fölé. Ebben az esetben a végső százalékos érték nem felel meg a kritériumok súlyozott átlagának. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:

Hogyan válasszunk mosogatógépet

Az Energy Star szerint a mosogatógép használatával évente akár 230 óra házimunkát is megspórolhatunk. De mégis mekkora kapacitású gép kell ehhez? Mire jók a különféle programok? Könnyű lesz tisztítani? És melyik mellett lehet zavartalanul aludni egy időzített program alatt? Bemutatunk néhány szempontot, amit érdemes átgondolnod, mielőtt mosogatógépet vennél.

Mosogatógépet ritkán vesz az ember, így nem árt némi sorvezető a típus kiválasztásához. Nulladik lépésként gondold végig, esetleg néhány napig figyeld meg a háztartásodban élők igényeit:

  • Mekkora kapacitású gépre van szükség? (Hány fő után kell mosogatni? És milyen gyakran hívtok vendégeket?)
  • Milyen típusú szennyes edények keletkeznek a háztartásban?

A gyártók a mosogatógép kapacitását az egyszerre hatékonyan elmosható terítékek számában határozzák meg. Tehát a jó döntés alapja, hogy jól tippeld meg, hogy hány teríték egyidejű elmosogatására alkalmas gépre van szükséged.

Tipp: A mosogatógép tesztben a részletes szűrésnél szűrd a teszt eredményeit aszerint is, hogy hány terítéket szeretnél a mosogatógépben elmosni!

A mosogatógép leendő helye legtöbb esetben meghatározza, hogy a beépítés típusát tekintve milyen berendezések közül válogathatsz. A gyártók ezeken belül is megkülönböztetnek keskeny és sztenderd méretű készülékeket. A szabadon álló mosogatógépek elejére nem lehet a konyhabútor borítását ráerősíteni, így ezek “rejthetők el” legkevésbé. Ideális választás lehet viszont, ha már meglévő konyhabútorhoz keresel, vagy a bútortól függetlenül szeretnéd elhelyezni azt. Az aláépíthető mosogatógépek esetén a készüléket a pult alá lehet építeni. A teljesen beépíthető berendezés kezelőfelületét csak a készüléket kinyitva lehet látni, vezérelni – legtöbbször az ajtó felső peremén. Tehát a részben beépíthető modellek egyértelmű előnye, hogy akár főzés, vagy a gyerekkel tanulás közben is láthatjuk, hogy hol tart a program. Bizonyos teljesen beépíthető modellekben találhatunk olyan világító jelzést, ami a padlóra vetíti, hogy hol tart a program, ám ehhez is oda kell mennünk a géphez.

A legfontosabb, hogy minél több edény és eszköz beférjen a gépbe, mégpedig úgy, hogy a tisztítóhatás mindenhol érvényesüljön. Ha a felső kosár magassága állítható, az alsó kosárban matekozás nélkül elfér a pizzás tányér, vagy a nagyobb tálak is. Praktikus, ha az edénytartó tüskesorok állíthatók (lehajthatók), vagy ha az evőeszköztartó kosár elhelyezése variálható.

Az áramfogyasztást és a vízfelhasználást a gyártók minden típusnál éves szinten határozzák meg, valamint megadják a készülék energiaosztályát. A tesztben feltüntettük a régi és az új energia besorolást is. Ha a számlákon is szeretnéd látni a különbséget, érdemes a jobb besorolású gépet választani.

Rengeteg “észrevétlen” plusz kiadást okoz az évek során, ha a készülék energiafogyasztás szempontjából alulteljesít. Ám jó, ha tudod, hogy nem feltétlenül a drágább készülék az energiatakarékosabb, ráadásul nem csak a gép energiaosztályán múlik! Sokan ugyanis abba a hibába esnek, hogy inkább kisebb méretű készüléket választanak, hogy így takarékoskodjanak. Azonban, a kisebb kapacitású mosogatógép többszöri elindítása sokkal nagyobb energia- és vízfogyasztással jár.

Az energiaosztályok mellett a speciális programokat is érdemes figyelni ahhoz, hogy ne használjunk el a kelleténél több energiát és vizet.

Tipp: A mosogatógép tesztben az energiahatékonyság alapján is szűrhetsz a részletes szűrésnél. A speciális funkciókat az egyedi termék adatlapokon gyűjtöttük össze. Ehhez kattints a modell nevére a listában!

ECO-programmal – igaz, kicsit hosszabb mosogatási idővel, de – a lehető legkevesebb vizet vagy áramot felhasználva mosogathatsz. Akadnak olyanok is, melyek a makacs szennyeződések eltávolítását segítik (intense, powerclean, stb.). Ha kisbaba (vagy fertőző beteg) van a családban, megbízható választás lehet egy olyan gép, amelyben van valamilyen antibakteriális (fertőtlenítő) program.

Másik véglet, amikor kevesebb, vagy kevésbé szennyezettebb dolgokat szeretnénk elmosogatni. Bizonyos gépeknél találhatunk ún. LoadSensort, vagy 6. érzék szenzort, amik a mosogatógép töltöttségi állapota alapján képesek optimalizálni az eszköz működését. Lényegesen olcsóbbra árazzák a gyártók a gyors (rapid, vagy turbo speed) programokat, amik használata a kevésbé koszos tányérok, poharak tisztítására ajánlott. A programok között olyanokat is találhatunk, amik a hőmérséklet ingadozásra érzékenyebben reagáló üveg és porcelán eszközök elmosásához valók (glass program). A programokról a kapcsolódó cikkben olvashatsz még többet!

Embere válogatja, hogy kinek mennyire fontos a berendezések csendes működése, ám általánosságban elmondható, hogy minél többen éltek egy háztartásban és minél inkább szeretnéd rugalmasan intézni a mosogatást, annál hasznosabb lehet, ha a mosogatógép csendesebb, így ugyanis – ha a készülék időzíthető – akár éjszaka is mehet a mosogatógép. Bizonyos mosogatógépeknél találhatunk csendes (silence) programot is.

Ma már alapfelszereltség, de nem árt ellenőrizni, hogy legyen a mosogatógépben AquaStop (24 órás elektronikus vízvédelmi rendszer), így biztos nem önti el a konyhát a víz.

A biztonságon nem érdemes spórolni, így mivel árammal és vízzel is működő berendezésről van szó, azt javasoljuk, a beszerelést bízd szakemberre. Jó, ha tudod, hogy kemény víz esetén a mosogatási hatékonyság csökken. Tájékozódj a helyi vízszolgáltató honlapján, hogy milyen a vízkeménység, és annak megfelelően adagold a mosogatószert és mosogatógép regeneráló sót.

A kellemetlen szagokat úgy kerülheted el, ha rendszeresen kitisztítod a szűrőt és a szórófejet. A Tudatos Vásárlók mosogatógép terméktesztjében szereplő legtöbb készüléknél az alsó és a felső szórófej is kiszedhető, így tisztításuk is könnyebb.

Találd meg a legjobbat! Találd meg a legjobbat!

143 mosogatógép vizsgálati eredménye
143 mosogatógép vizsgálati eredménye
Bezárás
Top