VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Ezeket gondold át mosógép vásárlás előtt!

Sokszor lehet olvasni a gazdasági sajtóban, valamint hallani a közbeszédben is, hogy különböző “váratlan kiadások” mennyi háztartásnak jelentenek, illetve nem jelentenek problémát Magyarországon. Ha csak ezt a két szót vesszük, önmagukban eléggé megfoghatatlanok. Pont emiatt a köznyelv igyekszik megfoghatóbbá tenni őket és utánuk mondja azt a három szót, hogy “például egy mosógép”. Ebből is látszik, hogy a mosógép elég magasan van az otthoni erősorrendben – arról nem is beszélve, hogy a másik oldalon a családok érdeke, hogy ez a nem tervezett vásárlás minél ritkábban forduljon elő.

Hogyan lehet tudatos a mosógép vásárlás

Ahogy az a hosszú távon használatos fogyasztási cikkek mindegyikére igaz, a mosógép vásárlás is jóval a piactér előtt kezdődik. Meg kell vizsgálni az életvitelünket, amihez a gépnek alkalmazkodnia kell a következő években. Más szempontoknak kell megfelelnie, ha egy egyedülálló fiatal srác gyors mosásait kell rapszodikusan kezelnie és más, ha egy aktív, természetszerető kisgyermekes családnál felmerülő ruhakoszolódási tempót kell bírnia.

Ebben az esetben tehát a kapacitás az iránytű, amit kilogrammban mérnek.

A különböző ruháknak persze különböző súlya van, de ökölszabályként igaz, hogy egy 1 kg ruha jelenthet 5 pólót/inget, 2 farmert vagy 2 nagy törölközőt. A háztartási mosógépekbe tölthető ruha súlya jellemzően 4 – 10 kg közé esik, ez alapján lehet matekozni a saját gardróbbal.

Második lépés: a lokáció

Noha a lokációt főleg az ingatlanpiacon szokás piedesztálra emelni, a mosógép esetében is kulcsfontosságú lehet – mármint a lakáson belül. A leggyakoribb elhelyezés a konyha vagy a fürdőszoba. E két helyiség perdöntő lehet a méret tekintetében, illetve abban is, hogy elől- vagy felültöltős készülékben gondolkozzon a vásárló. A konyhai darabok szinte mindig első ajtósak, míg a fürdőszoba esetében mindkét megoldás felmerülhet az ottani terek, polcok és berendezések fényében.

Az elöltöltős daraboknál fontos azt is átgondolni, hogy jobbra vagy balra nyíljon az ajtó: több évnyi botladozást tudunk így megelőzni.

Fogyasztás, centrifuga, zajszint

Miután a kapacitást és a helyszínt meghatároztad, jöhetnek az ökolábnyomot befolyásoló tényezők. A mosógép fogyasztása többek között függ a víz hőmérsékletétől, a választott programtól, valamint a gép energia besorolásától. Az új energiacímkén a besorolás A-tól G-ig terjed, az erre vonatkozó Európai Uniós szabályzás 2021. március 1-től van érvényben.

Ha szeretnél többet megtudni a jelenleg érvényes szabályzásról, akkor olvasd el erről szóló cikkünket ITT.

A lenti ábrából megtudhatod, hogy melyik jelzés mit jelent a mosógépek és mosó-szárító gépek energiacímkéjén.

mosó- és mosó-szárító gépek energiacímkéje

A magas centrifuga fordulatszám akkor lényeges, ha azt szeretnéd, hogy a ruhák gyorsan megszáradjanak. A zajszintnél pedig vissza lehet csatolni az elhelyezkedésre, lévén a konyhai gépeknek jellemzően halkabbnak kell lenniük fürdőszobás társaiknál.

Aktuális mosógép terméktesztünk eredményeit itt találod.

Top