VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Így tartsd tisztán a kerti grillezőt

A grillezésről mindenkinek a finom falatok jutnak eszébe, ám a parti nem ér véget itt. Ha hosszú ideig szeretnéd a megvásárolt grillsütőddel élvezni a grillezés örömeit, érdemes minden használat után letakarítanod a rácsot és háromhavonta rászánni az időt egy alaposabb sikálásra. Mire figyelj és milyen eszközöket használj? Itt a válasz a kérdésre!

Faszenes grillsütőd van?

Sütögetés után hagyd menni a készüléket még 10-15 percig!

Ebben az időben a lecsöpögő zsír és a lepotyogott étel szénné ég. A hamuvá égett zsírt és ételmaradékot könnyebb ledörzsölni a sütőlapról, sütőrácsról. Miután ledörzsölted a hamut a sütőrácsról, vedd le, és meleg szappanos vízzel mosd le. A fedőt is érdemes langyos szappanos vízzel, nem karcoló szivaccsal átmosni, áttörölni.

A rács, sütőlap súroláshoz érdemes nem túl erős, rozsdamentes kefét, dörzsit használni.

A legtöbb gyártó a használati kézikönyvben vagy a honlapján útmutatást ad arról, hogyan tisztítsd az adott készüléket. Takarításnál figyelj arra, hogy ne sérüljön meg a zománc, a festék, mert akkor semmi nem állítja meg a rozsdát.

Gázüzemű grillsütőd van?

Ne feledkezz meg a gázégőről!

A gázégő eltömődése rontja a készülék sütési hatékonyságát, és kellemetlen meglepetéseket okozhat a szakácsnak. A gázégőt ezért használat után szedd le, meleg szappanos vízzel mosd át (az égő környékét is!), majd száraz ronggyal töröld át. Ügyelj rá, hogy a kosz, vagy ruha szöszmösze ne menjen be a járatokba, ne tömítse el azokat.

Olaj és tároló, vagy takaró a rozsda ellen!

Ha a készüléket letakarítottad, áttörölheted egy enyhén olajos törlőronggyal. Ez is védi a rozsdásodástól. Lehetőleg száraz, zárt helyen tárold, ahol megóvhatod az esőtől, fagytól. Ha nincs erre lehetőség, akkor érdemes beruházni egy vízálló grill huzatba.

A Tudatos Vásárlók grillsütő tesztjében aszerint is szűrheted az eredményeket, hogy a készüléket mennyire egyszerű tisztán tartani!

Kép: pixabay.com, unsplash.com
Top