VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Grillsütők

Találd meg a számodra legjobb grillsütőt!

Grillsütők

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 8 márka 29 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható grillsütőjét tesztelte nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján, laboratóriumban.

Mit kell tudnia egy jó grillsütőnek?

Tesztünkben megtalálod a választ.

Régóta foglalkoztat az a kérdés, hogy egy elektromos grillsütővel lehet-e olyan füstös ízű ételeket készíteni, mint a faszenes eszközökkel? És a gázüzemű grillsütőket milyen könnyű előkészíteni sütéshez, majd utána elpakolni? És vajon megéri hibrid üzemmódú grillt venni? Tesztünkben 11 faszénnel működő, 13 gázüzemű, 4 elektromos és 1 hibrid grillsütő eredményeit hasonlíthatod össze 14 tesztelt szempont és 21 tulajdonság alapján. Független szakértők vizsgálták a 29 különböző grillsütőt, éles bevetésen. Sütöttek velük húst, zöldséget és megkóstolták a végeredményt. Értékelték az ízt, a kinézetet, a szaftosságot, a pirultságot, mindent, ami fontos a grillezés élményéhez. A kellemes rész után a kellemetlenebb sem maradhatott el, tesztelték azt is, hogy melyik készüléket mennyire könnyű megtisztítani egy nagy családi sütögetés végeztével. Valamint vizsgálták a stabilitást, a mozgathatóságot és a szerkezeteket felépítő anyagok minőségét és a kivitelezést.

Mennyibe kerül egy jó grillsütő?

Az ár önmagában nem garancia a jobb minőségre.

A tesztelt termékek átlagára 14 000 és 700 000 Ft között mozog.

A grillsütők árát nagyban befolyásolja, hogy milyen típusúak (szenes, elektromos, gázos), illetve milyen méretűek. Az extra, de hasznos kiegészítők pedig a csillagos égig repíthetik az egyes modellek árait. Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő modellek között is találunk 170 000 Ft-os és 500 000 Ft-os átlagáron elérhető terméket. Ugyanez elmondható a lista végéről is. Akármennyit is szánunk tehát grillsütő vásárlására, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.

Miért érdemes fizetni a teszteredményekért?

A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.

Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.

Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 6,3 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt grillsütőt vizsgáltunk.

A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Már csak pár kattintás, és kiderül, melyik a számodra legjobb grillsütő!

Legyél Szupertag vagy vásárold meg a grillsütő tesztet.

A legjobb és legrosszabb grillsütők a tesztből

Ebben a cikkben összefoglaljuk neked a teszt eredményeit, a legfontosabb szempontok szerint melyik grillsütők teljesítettek jól vagy rosszul.

53%

A leggyengébben teljesítő termék eredménye

86%

A legjobban teljesítő termék eredménye

72%

Teszteredmények átlaga

A grillsütő termékteszt eredménye

 
 
 
 
 
 
Termékek összehasonlítása

Az összehasonlításhoz jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!

A rendezéshez jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!

Sorba rendezés

TESZTELT TERMÉKEK
Találatok száma:

Így teszteltük a grillsütőket

Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban. A tesztkritériumok melletti százalékos érték a kritérium súlyát jelenti az összpontszám kialakításában.

A használhatóság értékelésekor azt pontoztuk, hogy mennyi idő alatt éri el a készülék a sütési – komplexebb berendezéseknél főzési és sütési – hőmérsékletet, milyen könnyű szabályozni az étel készítése során a készülék hőmérsékletét. Emellett az is beleszámított a pontozásba, hogy mennyi idő alatt készülnek el a különböző típusú ételek, mennyire könnyen és hányszor lobbant be a grill lángja sütés közben, és használat után mennyire volt könnyű megtisztítani a készüléket.

Ennél a szempontnál több dolgot is pontoztunk. Egy független szakács minden grillen három kolbászt, egy pácolt csirkecombot, egy sertés húsos és egy zöldséges nyársat sütött meg, hogy kihasználjuk a grill összes funkcióját. Vizsgáltuk, hogy mennyire egyenletesen sülnek át az ételek, beleértve azt is, hogy előfordul-e, hogy megég az étel külseje, miközben belül nyers marad. A grillsütőkben készült ételeket aszerint értékelték a szakértők, hogy szaftos maradt-e, vagy kiszáradt, mennyire ízletes, hozza-e a jellegzetes faszénen grillezés ízét és kinézetét.

Értékeltük, hogy összességében mennyire strapabíró és stabil az összeszerelt készülék, van-e bármi olyan a kialakításában, ami a használatot zavarja, netán balesetveszélyes. Azt is pontoztuk, hogy a tesztsütés után volt-e karcolás, repedés, vagy más sérülés a berendezésen. Komoly égési sérüléseket okozhat, ha a készülék használat közben megbillen, felborul, netán könnyen beleakad a kesztyű vagy a konyharuha, ezért értékeltük, hogy vannak-e kiálló élek a készüléken.

Azt is vizsgáltuk, hogy ha véletlenül megütjük vagy meglökjük az étellel vagy szénnel telepakolt grillsütőt, könnyen felborul vagy megbillen-e.

Mindegyik készüléket összeszereltük a gyártó iránymutatása alapján. Pontoztuk, hogy mennyi ideig tart összeszerelni, milyen könnyen illeszthetők egymáshoz az egyes alkatrészek, mennyire felhasználóbarát a kézikönyv, könnyű-e értelmezni az útmutatót.

Ha a grillsütőt a kertben, vagy nem esővédett helyen tervezed használni, fontos, hogy a készüléket könnyen tudd mozgatni. Azt is pontoztuk, hogy milyen könnyű arrébb tenni, gurítani a grillsütőket. Kipróbáltuk azt is, hogy mozgatás közben könnyen felborul-e.

Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk.  Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték.

A vizsgálati paramétereket rendszerezzük, a legfontosabb jellemzőket pedig súlyozzuk, így képzünk egy százalékos értéket, ami végül a termék tesztben elért eredményét mutatja a maximálisan elérhető 100%-hoz képest.

Bizonyos kiemelt kritériumoknál egyéb korlátozásokat is alkalmazunk, amennyiben az elvártnál (küszöb) rosszabb eredményt ér el a vizsgált szempont, az összeredmény sem mehet meghatározott érték fölé. Ebben az esetben a végső százalékos érték nem felel meg a kritériumok súlyozott átlagának. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:

Hogyan válasszunk grillsütőt

Ha már csak egy megbízható grillsütőre van szükséged, hogy beinduljon a grill szezon, jó helyen jársz. Számos faszenes, gázüzemű és elektromos grillsütő is elérhető a piacon, az egyszerűbb asztali grillezőktől az akár 6 égős komplex „konyháig”. Mégis melyiket válaszd erkélyre, kertbe, a hobbitelekre, vagy épp kempingezéshez? Ebben segít tesztünk!

Mennyire vagy ínyenc? Valódi füstös, aromás ízre vágysz? Akkor a legjobban a faszén tüzelésű grillezőkkel jársz. A lávakővel vagy aromasínnel ellátott gázüzemű sütők ugyan hozzák az elvárt ízeket, ám míg egyszerűbb faszenes grillsütőt akár 10-15.000 Ft-ért is találsz, az aromasínes gázüzemű sütők ára 150.000 Ft körül kezdődik és akár 600 ezer forintot is elkérnek egy prémium kategóriás darabért.

Milyen gyakran, és hány főre szeretnél sütni, netán főzni benne? Ha kimondottan a grill partik embere vagy, érdemes már vásárlás előtt végiggondolnod, hogy mekkora társaságot szoktál vendégül látni. A hangulatot leginkább azzal tudod bebiztosítani, ha a megfelelő méretű és kapacitású készüléket vásárolod. Nincs annál kellemetlenebb, mikor egy társaság egyik fele már jóllakott, miközben a másik fele farkaséhesen várja a következő adagot. Ha a kerti, grill partik embere vagy, érdemes nagyobb készüléket venned. Legfeljebb ha éppen 1-2 főre sütsz, nem pakolod úgy tele.

Mire szeretnéd használni? Csak néha-néha húst, zöldséget sütögetnél a családdal és élveznéd a hangulatot? Akkor ne bonyolítsd túl a dolgot. Egy egyszerűbb grillező is megteszi, pár tízezer forintért találsz ilyeneket. De ha Nálad vannak a környék legjobb grill partijai, rendszeresen grilleztek a barátokkal ahol tudtok, netán igazi ínyenc vagy és a sülő hús, vagy zöldségek mellett a szószt, vagy valami könnyebb ételt is összedobnál a grillen, érdemes lehet megfontolnod, hogy beruházol egy komplexebb gázüzemű berendezésre. Ezek ára jóval borsosabb, mint az egyszerűbb daraboké, 100.000 Ft felett kezdődik.

Hol fogod használni? Kertben, erkélyen sütögetsz, vagy kempingbe, piknikezéskor vinnéd magaddal? Minél többet szeretnéd mozgatni, annál fontosabb lesz számodra, hogy a készülék szerkezetileg stabil és strapabíró legyen.

Szenes, gáz, vagy elektromos grillezőre van szükséged? Az „üzemanyag” alapján az alábbi három fő típussal találkozhatsz. Mindegyiknek van előnye, hátránya, a következőkben megmutatjuk, mik ezek.

Előnyei:

 • Faszenes grillezővel érhetjük el legkönnyebben az áhított karakteres, füstös, aromás ízt. Ebben a versenyszámban csak az aromasínes gázgrillezők indulnak rajtuk kívül.
 • Könnyebbek, kisebbek, mint a gáz grillezők, ezért könnyebb a mozgatásuk is.
 • A faszenes grillsütők lehetnek nagyon egyszerűek (és egyben olcsók), de vannak komplexebb és drágább készülékek is.

Hátrányai:

 • A faszenes grillezőkhöz elkél egy kis rutin. A begyújtás technikáját érdemes tapasztalt grillezőtől ellesni, több időt vesz igénybe, mire a készülék eléri az ideális sütési hőmérsékletet, aminek szabályozása szintén igényel némi gyakorlatot.
 • Azzal is számolnod kell, hogy a végén sem csak kikapcsolod, mint egy villany vagy gázgrillt, meg kell várnod, míg a készülék (és a parázs!) kihűl, csak ezután tudod eltüntetni a grillezés nyomait.

Előnyei:

 • A gáz grillezőt egyszerű beüzemelni.
 • 5-10 perc alatt felmelegszik, és eléri az ideális sütési hőmérsékletet, így bármikor kezdheted a sütögetést.
 • Könnyen szabályozható a hőmérséklete.
 • Hamarabb elkészíti az ételt, mint a faszenes készülék, ezért akár még hűvösebb időben is bevethető, mert nem kell sokáig fagyoskodni mellette.
 • A felsorolt okoknál fogva, hosszú távon valószínűleg jobban ki tudod használni, mint egy nehezebben előkészíthető és lassabban sütő faszenes grillezőt.

Hátrányai:

 • Az elkészült étel íze nem lesz olyan karakteres, hiányozni fog a jellegzetes füstös íz. (Kivéve, ha lávaköves vagy aromasínes készüléket választasz, ám ennek ára jóval magasabb a többinél.)
 • A gázüzemű készülékek drágábbak.
 • A gáztartály miatt nehezebbek, így nehezebb mozgatni őket, és a tárolásuk is nagyobb helyet igényel.
 • A legnagyobb hátránya, hogy a spontaneitásnak is gátat szab, ugyanis a gáztartályt csak kevés helyen lehet beszerezni, és leginkább autóval szállítható. (Ehhez képest lényegesen egyszerűbbnek tűnik bedobni egy kis zsák faszenet a bevásárló kocsiba).

Előnyei:

 • Ezekre a készülékekre is igaz, hogy könnyen beüzemelhetőek.
 • Nem kell sokat várni, hogy felmelegedjenek és hamar elkészíthető rajtuk az étel.
 • Kisebb méretük miatt kevesebb helyet foglalnak, és könnyebb tárolni is, mint a gázzal működő vagy faszenes társaikat.

Hátrányai:

 • Többnyire kisebb a sütőfelületük, így nagyobb társaság, kerti parti kiszolgálására kevésbé alkalmasak.
 • A gázüzemű grillezőhöz hasonlóan itt is elmarad a jellegzetes, füstös íz.

Találd meg a legjobbat! Találd meg a legjobbat!

29 grill vizsgálati eredménye
29 grill vizsgálati eredménye
Bezárás
Top