VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Mielőtt kidobnád a mosógépet, szárítógépet, ezt a márkaszervizt hívd ki

Egy európai kutatás szerint a kidobott mosógépek 53%-a úgy került a kukába, hogy a tulajdonosuk nem is próbálta megjavítani, holott a mosógépek hasznos élettartamát jelentősen, akár 50 százalékkal megnövelheti egy szakszerű szerviz.  Ugye te nem tartozol közéjük? Segítünk, hogy könnyebben megtaláld a márkaszervizedet.

Csak Magyarországon fejenként 13,8 kg e-hulladékot dobunk ki évente. Ennek több mint a felét a nagy háztartási gépek teszik ki.

Ha elromlott a mosógéped vagy a szárítógéped, adj még egy esélyt neki és próbáld először megjavíttatni. Ha a javítás mellett döntesz, rengeteg nyersanyagot menthetsz meg a hulladékká válástól, és elejét veheted annak, hogy egy újabb készülék gyártásához, újabb nyersanyagot kelljen kitermelni. Emellett azt az energiát, víz – és levegőszennyezést is megspórolhatod, ami a gyártási folyamattal együtt jár.

Az AEGBekoIndesitLGSamsung márkaszervizeit egy kattintással elérheted. Irányítószámodat egy térképes keresőbe írva kiadja, hogy melyik a hozzád legközelebb lévő márkaszerviz.

Ha AmicaBoschCandyElectroluxHotpoint AristonMieleSiemensSmegWhirlpool vagy Zanussi szárítógéped vagy mosógéped van, egy központi telefonszámon kérhetsz tanácsadást és szervizkontaktot a márkaközponttól.

Gorenje és Panasonic márkaszervizeit a cég honlapján egy letölthető táblázatban találod, ahol szintén cím alapján ki tudod keresni a hozzád legközelebb lévőt.

Ne hamarkodd el a vásárlást!

Sokan nem azért szabadulnak meg egy készüléktől, mert az elromlott, hanem mert nem úgy működik, ahogy elvárják. Például túl hangos a mosógép, áramszünet esetén hamar leolvad a fagyasztó és tönkremegy az összes étel, nem tisztítja elég hatékonyan az edényt a mosogatógép. A csalódásból adódó felesleges elektronikai hulladék termelését megelőzhetjük azzal, ha a termékeket megalapozott információk alapján hasonlítjuk össze vásárlás előtt.

Tudatos Vásárló Teszteket gyártóktól függetlenül, ellenőrzött és sztenderd módon végezzük, szakértők (és több esetben átlagos felhasználók) bevonásával, amikben a terméket mind hatékonyság, mind energiafogyasztás, mind a felhasználói szempontok mentén kiértékeljük.

A tesztek hónapról hónapra azt bizonyítják, hogy a nagyon olcsó háztartási berendezések sokszor messze nem hozzák az ígért teljesítményt. De az is világosan látszik, hogy nem kell feltétlenül sok százezer forintos hűtőt, mosógépet vagy porszívót venni, ha egy jól működő készüléket szeretnének. Valamennyi termékcsoport közép árkategóriás modelljei között találunk olyanokat, amik a legtöbb szempontból felveszik a versenyt a legdrágább modellekkel.

Nagyobb háztartási gépek vásárlása előtt mindenképp azt javasoljuk, hogy néhány napig figyeld meg a saját szokásaidat és igényeidet, és csak ezután kezdj el informálódni. Érdemes hosszú távon is mérlegelned a döntést, és az ár mellett más szempontokat is megfontolni.

Kép: freepik.com

FV-19 pályázat logo


Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata
keretében készült.
Top