VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Sütőszimbólum-határozó

Ha még nem gondolkoztál el azon, mire jók a kis szimbólumok a sütődön, akkor itt az ideje, mert sokat segítenek, hogy gyorsabban, finomabb ételeket tudjál készíteni.

Alsó sütés

Ilyenkor csak alulról melegít a sütőd, ami a pizzákhoz ideális, de ajánlják vastagabb tűzálló tálban például raguk vagy egytálételek lassú sütéséhez is.

alsó sütés

Alsó-felső sütés

Főleg sütemények, pogácsák vagy nagyobb torták elkészítéséhez szokták használni, de a hússütésre is alkalmas.

alsó-felső sütés

Alsó sütés légkeveréssel

Az ikon jelzi, hogy az alsó sütési funkciót megtámogatja egy ventilátor is, ami a hatékonyabb és egyenletesebb sütést segíti. Pizzák, piték, quiche készítéséhez ez is ideális, mert az étel alsó része szépen átsül, miközben a teteje nem szárad ki.

alsó sütés légkeveréssel

Hőlégbefúvás

Ilyenkor a sütő a hátsó falában található fűtőelemből fújja át a hőt a ventilátoron keresztül a sütőtérbe. Ez egyenletes hőeloszlást tesz lehetővé, így akár több polcon is készülhet egyszerre étel. Sültekhez kiváló, ha kívül jól, azonban belül kevésbé átsütött eredményt szeretnél.

hőlégbefúvás

Grill és kis felületű grill sütési mód

A teljes grill funkció (dupla cikcakk) esetében az egész grillrács bekapcsol, ez az ételek ropogósságáért és egyenletes, szép színéért felel. Egyes sütőknél nyitott sütőajtónál kell használni, ezt érdemes megnézni a használati útmutatóban. Ideális kolbászok sütéséhez, a lasagne tetejének megpirításához, húsételek aranybarnára sütéséhez vagy akár pirítós elkészítéséhez is.

teljes grill

Az egy cikcakk vonal a részleges grill funkciót jelöli, amikor nem kapcsol be az egész grillrács. Ezt kisebb mennyiségekhez ajánlják, és ebben az esetben a grill forró része alá kell elhelyezni az ételt.

részleges grill

Grill és légkeverés

Ezt a funkciót a vastagabb szelet húsok vagy halak elkészítéséhez ajánlják, mivel a grill forró, közvetlen hőjét egyenletesen oszlatja el a ventilátor, így az étel teteje nem ég meg, hanem megpirul.

grill és légkeverés

Grill és alsó sütés

Piték, torták vagy pizzák elkészítéséhez ideális, ahol ropogós alap és szépen megsült felső rész elérése a cél.

grill és alsó sütés

Kiolvasztás

Ilyenkor a sütő nincs bekapcsolva, csak a ventilátor segít a mélyhűtött ételt kiolvasztani.

kiolvasztás

Világítás

Egyes sütőknél külön is be lehet kapcsolni a világítást, ami jól jön például a takarítás során.

világítás

Edénymelegítési mód

Hasznos és ritkán használt funkció, amivel előre melegítheted a tányérokat vagy edényeket, hogy tovább forró maradjon rajtuk az étel.

edénymelegítés

Pirolitikus tisztítás

Ma már sok sütőben megtalálható a magas hőmérsékletű, nagyjából 500 fokos öntisztítási funkció. Ilyenkor hamuvá ég az összes szennyeződés a sütőben, amit a ciklus végeztével csak le kell törölni a felületről. Előfordulhat, hogy egy nagy P betű vagy például növekvő méretű, gyémánt alakú szimbólumok jelölik ezt a funkciót.

pirolitikus tisztítás

Óra, időzítő és gyerekzár

A csengő alakú konyhai óra funkcióval beállíthatjuk, mikor szeretnénk ránézni az ételre, míg az óra szimbólummal jelölt időzítővel ki is kapcsol a sütő az előre beállított idő elteltével. A gyerekzárat pár másodperces folyamatos nyomva tartással aktiválhatjuk vagy ki is kapcsolhatjuk.

óra, időzítő, gyerekzár

Amennyiben beépíthető sütő vásárlása előtt állsz, vonatkozó terméktesztünkből részletesen tájékozódhatsz az egyes termékek előnyeiről vagy éppen hátrányairól.


Képek: Freepik, Which
Top