VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Szervizt keresel (robot)porszívódnak? Itt találod!

Habár a Tudatos Vásárló porszívó tesztjéből az derül ki, hogy a vizsgált porszívók nagy része sokáig bírja a strapát, sajnos könnyen mellé lehet nyúlni. Mi tévő légy, ha kifogtál egyet, ami idő előtt elromlott? Semmiképp se azzal kezdd, hogy lecseréled egy újra! Elsőként nézesd meg és ha lehet, javíttasd meg! Hogy egyszerűbb dolgod legyen, összeszedtük a porszívó márkaszervizek elérhetőségeit!

A porszívó legsérülékenyebb alkatrészei a motor és a kábel. A Tudatos Vásárlók Egyesülete több mint 100 porszívót tesztelt az évek során. A tesztek összességében pozitív képet mutatnak, a mérések – 550 órás teszt üzemidő és a kábelek termékenkénti 1000 ki- és felcsévélése – után csak alig egy tucat készülék hibásodott meg. Vagyis ha ezeket sikerül elkerülnünk, gondos használat mellett – heti egy óra porszívózással számolva – akár 10 évre is letudhatjuk a porszívó kérdést egyetlen vásárlással.

Ne dobd ki rögtön, bízd inkább szervizre!

Mégis gyakran előfordul, hogy idő előtt bedöglik a (robot)porszívó. Ne cseréld le azonnal újra! Nagy mennyiségű e-hulladéktól mented meg a környezeted. Csak Európában több mint 12 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik évente, amelynek több mint a felét a nagy háztartási gépek adják. A fennmaradó részt kisebb háztartási gépek, vagy olyan e-kütyük teszik ki, mint a laptop, tablet, vagy a mobiltelefon.

Az AEGBekoElectroluxIndesitLGPhilipsRowentaSamsung márkaszervizeit egy térképes kereső segítségével, egy kattintással elérheted. Írd be az irányítószámodat, és kiadja, hogy melyik a hozzád legközelebb lévő szerviz.

Ha AmicaArieteBoschCandyDirt DevilDysonHooverHotpoint AristonIrobotMieleSiemensWhirlpool vagy Zanussi (robot)porszívód van, egy központi telefonszámon kérhetsz tanácsadást és szervizkontaktot a márkaközponttól.

Gorenje és Panasonic márkaszervizeit a cég honlapján egy letölthető táblázatban találod, ahol szintén cím alapján ki tudod keresni a hozzád legközelebb lévőt.

Ha meghibásodott az Ilife porszívód, egy online űrlapot kell kitöltened a cég honlapján az észlelt problémáról.

Ne hamarkodd el a vásárlást!

Sokan nem azért szabadulnak meg egy készüléktől, mert az elromlott, hanem mert nem úgy működik, ahogy elvárják. Például túl hangos a mosógép, áramszünet esetén hamar leolvad a fagyasztó és tönkremegy az összes étel, nem tisztítja elég hatékonyan az edényt a mosogatógép. A csalódásból adódó felesleges elektronikai hulladék termelését megelőzhetjük azzal, ha a termékeket megalapozott információk alapján hasonlítjuk össze vásárlás előtt.

Tudatos Vásárló Teszteket gyártóktól függetlenül, ellenőrzött és sztenderd módon végezzük, szakértők (és több esetben átlagos felhasználók) bevonásával, amikben a terméket mind hatékonyság, mind energiafogyasztás, mind a felhasználói szempontok mentén kiértékeljük.

A tesztek hónapról hónapra azt bizonyítják, hogy a nagyon olcsó háztartási berendezések sokszor messze nem hozzák az ígért teljesítményt. De az is világosan látszik, hogy nem kell feltétlenül sok százezer forintos hűtőt, mosógépet vagy porszívót venni, ha egy jól működő készüléket szeretnének. Valamennyi termékcsoport közép árkategóriás modelljei között találunk olyanokat, amik a legtöbb szempontból felveszik a versenyt a legdrágább modellekkel.

Nagyobb háztartási gépek vásárlása előtt mindenképp azt javasoljuk, hogy néhány napig figyeld meg a saját szokásaidat és igényeidet, és csak ezután kezdj el informálódni. Érdemes hosszú távon is mérlegelned a döntést, és az ár mellett más szempontokat is megfontolni.

Kép: freepik.com
Készült az FV-I-19 jelű pályázat támogatásával.
Top