VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Az áldott-átkozott légkondi

Kevés olyan elektronikai cikket találunk, melyet egyszerre szeretünk és utálunk annyira, mint a légkondicionálót. Most megtudhatod, mikre figyelj oda, hogy az előbbi serpenyő felé billenhessen a mérleg!

Remek évszak a nyár, nem véletlenül vannak mindannyiunknak szép nyári emlékei a múltból; ugyanitt, viszonylag kevésszer hallani a “de gyönyörű volt az a január” szófordulatot a mindennapokban. Szintúgy igaz viszont, hogy a forró nappalokról és éjszakákról szóló múltbéli séták visszamenőleg törlik a történetek azon részét, amikor borzasztó melegünk volt és órákon át másra sem vágytunk csak egy hidegfrontra.

Itt jön képbe a légkondicionáló

A front napok, vagy akár hetek kérdése is lehet ilyenkor, a légkondi viszont másodpercek alatt előteremti a kellemesen hűvös levegőt a lakás vagy iroda belsejében. A gyors hatás persze mellékhatásokkal is jár, az így létrejövő “műhideg” kifejezetten káros lehet emberre és természetre egyaránt: terheli a tüdőt, illetve sok energiát is fogyaszt. A légkondicionáló árak pedig a pénztárcát nyomhatják meg igencsak, így ki lehet jelenteni, hogy ténylegesen és képletesen is megfizetünk az instant frissességért.

A Tudatos Vásárlók verdiktje

Múlt héten megszavaztattuk Facebook oldalunkon a Tudatos Vásárlókat, hogy használnak-e légkondicionálót otthon? Az eredmény elég egyértelmű lett, 81%-kal nyert a “nem”, azaz a válaszadók csupán ötöde kapcsolja be rendszeresen a lakásában vagy házában az ilyen berendezést, a többség inkább kibírja nélküle a kánikulát.

Mit lehet tenni?

A kibírás persze nem tűnik a legvonzóbb lehetőségnek, főleg akkor nem, amikor sok ember kedvenc évszakáról beszélünk – és tegyük hozzá azt is, hogy a folyamatos hőségben tengődés rossz hatással van a teljesítményünkre, illetve fizikális és mentális egészségünkre is. Szerencsére létezik arany középút, mellyel mindkét térfél rossz hatásait minimalizálni tudjuk! Ennek köszönhetően pedig az idő kellemesen és nyugodtan telhet szeptemberig is, klímával a falon.

3 szempont, amire figyelned kell, hogy elérd ezt a középpontot:

Figyelj a párára: a légkondicionálóról elsőre mindenkinek a hűtés jut eszébe, a párátlanítás viszont legalább ennyire fontos funkciója, hiszen teljesen más a száraz és a nedves meleg; utóbbi sokkal kellemetlenebb. Az energiahatékonyság egyik záloga, hogy az adott készülék párátlanítási hatékonysága magas, így nem kell olyan szinten lehűteni a levegőt a kívánt hatásért.

Komfort elérése: ezt lehetne úgy is írni, mint “hűtési gyorsaság”, mivel arról beszélünk, hogy a megcélzott komfort hőmérsékletet milyen tempóban éri el és meddig tartja meg a készülék. Mondanunk sem kell, hogy minél kevesebb, majd tartósabb ez az idő, annál környezetbarátabb a készülék.

Multifunkcionalitás: nem minden légkondit teremtettek egyenlőnek, nagy szórás mutatkozik felhasználási lehetőségekben, zajszintben, vagy akár a tisztíthatóságban is.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete klíma tesztjében közel 50 Magyarországon is elérhető légkondicionáló berendezést vizsgált meg a felsorolt szempontok szerint.

Top