VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Házi praktikák matracok tisztításhoz

Sokan egyáltalán nem tisztítják a matracukat, ugyanakkor elvárják, hogy 8-10 évig kitartson. Ez bizony sok idő, ami alatt rengeteg por, verejték és miegymás (kiöntött, ráfröccsent ez meg az) halmozódik fel benne. Ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat alvóalkalmatosságunk tisztántartáshoz.

Ne hagyjuk, hogy a matracunk a poratkák vagy a baktériumok mennyországa legyen! Ugyan elég valószínű, hogy a matractisztítás nem foglal el toplistás helyet a házimunkák között, annak érdekében, hogy a lehető leghigiénikusabb körülmények között aludjunk, megéri, hogy minimum havonta pár percet a matrac takarítására szánjunk, már csak azért is, mert egy átlagember durván életének egyharmadát ágyban tölti. Sőt, a matracunk sokszor nem is olcsó darab, ráadásul egyike az otthonunkban velünk legtovább élő tárgyaknak, így megérdemli, hogy gondoskodjunk róla, és ezáltal magunkról. Mielőtt azonban bármilyen szert kipróbálnánk, először a matrachoz mellékelt útmutatót olvassuk el a szakszerű karbantartás érdekében.

Kell-e matracot tisztítani, mivel és milyen gyakran?

Nem számít, milyen gyakran cserélünk ágyneműt, ez sajnos önmagában nem elég. Tovább kell mennünk és a matracunk tisztítására is szánni pár percet. Gondolhatjuk, hogy a mi matracunk nem koszos, hiszen rendszeresen lezuhanyozunk lefekvés előtt és egyébként sincs rajta semmilyen folt. Ez mind remek, de az is tény, hogy egy átlagos felnőtt egy éjszaka alatt fél liter folyadékot veszít, illetve körülbelül fél kiló elhalt hámsejtet is az ágyban hagy évente. Sőt, egy átlagos ágyban 10 000 poratka éldegél, amelyek allergiás reakciókat is kiválthatnak az arra érzékenyeknél. A nem tisztított matracok továbbá olyan mennyiségű staphylococcust, enterococcust vagy norovirust tartalmazhatnak, amely már aggodalomra adhat okot.

Az tehát nem kérdés, hogy fontos és szükséges a matracok tisztántartása. Az már kevésbé egyértelmű, hogy milyen gyakorisággal kell ezzel foglalkoznunk. Ha allergiások vagyunk, akkor egy kaparó torok, száraz szem vagy egy kis orrfolyás már intő jel lehet, hogy elérkezett az idő. Leginkább az befolyásolja ennek szükségességét, hogy mennyire jó a matrac szellőzése és páraáteresztő képessége. Mindegyik tesztelt matrac esetében vizsgáltuk, hogy mennyire jó a páraáteresztő képességük: minél jobb, annál jobban szellőző matracról beszélhetünk, és annál valószínűbb, hogy nem halmozódik fel benne a verejtékünk.

matrac teszt eredményeiből kiderül, hogy melyek a legjobban szellőző matracok.

Szóval nincs jó vagy rossz válasz a gyakoriságot tekintve, de körülbelül 6 havonta mindenképp javasolt. Ha mondjuk egyébként is 3-6 havonta forgatjuk a matracunkat (ahogy azt kellene), akkor ilyenkor szánjunk rá még egy kis plusz időt és takarítsuk is ki.

kef

Jó, jó, de hogyan?

Ha a matracunk foltmentes, akkor a takarítása nagyon gyors lesz. Ha foltos is, egy kicsit több ideig fog tartani, de megéri. Íme a módszer 6 lépésben:

  1. Vegyük le az ágyneműt és mossuk ki. Kövessük a címkén lévő útmutatót.
  2. Nézzük meg, hogy keletkeztek-e új foltok a matracon. (ha igen, tippek ezek kezeléséhez lentebb)
  3. Porszívózzuk ki alaposan a matrac felszínét (fontos, hogy a porszívófej, amivel dolgozunk tiszta legyen). Lehetőség szerint hagyományos porszívóval, ne víztartályossal. Szintén fontos az ágy alatt is kiporszívózni (ezért érdemes olyan ágyat vásárolni, amely esetében ez megoldható), különösen, ha allergiás tünetekre is hajlamosak vagyunk.
  4. Ha egyoldalas matracunk van, fordítsuk meg a fej-láb irányt. Ha kétoldalas matracunk van, fordítsunk a felületén is és ne feledjük mindkét oldalát porszívózni.
  5. Szellőztessük ki a matracunkat. Nyitott ablaknál hagyjuk kicsit szellőzni anélkül, hogy bármivel be volna fedve (a saját borításán túl). Ez egyébként fontos a mindennapokban is, hogy ne használjunk ágytakarót, vagy legalábbis ne ágyazzunk be közvetlenül ébredés után (jó hír azoknak, akiknek nem kedvence a beágyazás), hanem hagyjuk kicsit kiszellőzni, kiszáradni a matracot mielőtt befednénk több réteg textillel.
  6. Ágyazzunk be. Javasoljuk matracvédő használatát is a lepedő alatt, ez segít, hogy a por és a verejték ne a matrac belsejében halmozódjon fel, így a matracot is ritkábban kell tisztítani.

ágyikó

Foltok eltávolítása

Adunk néhány tippet a leggyakrabban előforduló foltok eltávolításához is. Mindenekelőtt fontos azonban az alábbi három aranyszabály betartása:

  • Mielőbb essünk neki a folt eltávolításának, így nagyobb az esély, hogy sikeres lesz az akció.
  • Mindig ellenőrizzük a matrac címkéjét, mielőtt bármilyen tisztítószerrel próbálkoznánk rajta.
  • Először mindig csak a folt egy kis részén teszteljük a tisztítószert, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem fogja tönkretenni a matracot.

sikamika

Vérfoltok

Ha vérfoltot szeretnénk eltávolítani a matracunkból, először próbáljuk meg sima hideg vízzel. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk el a matracot és ne is dörzsöljük nagy erővel, mert ezzel csak még nagyobb területre oszlatjuk el a foltot. Apró mozdulatokkal, nedves ruhával vagy szivaccsal tapogassuk a foltot. Ez a módszer meglepően hatékony tud lenni, főleg, ha a folt friss.

Ha nem annyira friss, hozzáadhatunk a vízhez egy kis szódabikarbónát. Ezzel nedvesítsük be a foltot, hagyjuk hatni 30 percig és utána tiszta vízzel töröljük át, majd hagyjuk megszáradni.

Ha a folt még mindig ott van száradás után, próbáljuk ki az alábbi módszert, amit vizelet eltávolításához is javaslunk.

Vizeletfoltok

Oldjunk fel egy kis felmosó- vagy mosogatószert egy kis vízben és gyengéden töröljük át vele a foltot egy szivacs vagy rongy segítségével. Ne feledjük, hogy a matracok nem vízállóak, úgyhogy lassan és kitartóan dolgozzunk. Ha a folt makacs és nem távozik, illetve a matrac címkéje is engedi, használjunk következő lépésként egy kis kárpittisztítót. Jobb az óvatosság címszóval mi ezt is javasoljuk egy kis vízben feloldani és kis koncentrációban alkalmazni.

Egyéb foltok

Különböző étel- és italfoltok (kávé, tea…) eltávolításához leginkább a már fentebb említett víz és szódabikarbóna keverékét javasoljuk. Illetve, ezen túl még a hidrogénperoxid és szódabikarbóna koktél tud hatásos lenni. Ezt egy spricnis flakonba érdemes adagolni a következő arányban:  2,5 dl hidrogénperoxid – fodrászkellék boltokban, gyógyszertárakban kapható – 3 evőkanál szódabikarbónával. Ha kész a keverék, spricceljük be vele a tisztítani kívánt részt. Hagyjuk állni kicsit, majd szintén sima vízzel töröljük át.

Mitől lesz mindig friss illatú a matracunk?

Lehet akármilyen kényelmes a matrac, ha kellemetlen szagok ütik meg az orrunkat, mikor éppen álomra hajtanánk a fejünket, nem fogunk tudni édesen elaludni. Alapvetően két oka lehet annak, ha egy matrac, mondjuk ki: bűzlik.

Az egyik, hogy még új. Elég gyakori az olyan matracok esetében, amelyek szintetikus anyagokat is tartalmaznak (mint a memóriahabos matracok), hogy erős vegyszer szaguk van még egy ideig a kicsomagolást követően. A nem szintetikus matracok pedig például a gyártás során használt égésgátló anyagok miatt lehetnek kellemetlen szagúak. Ezek a szagok természetesen lassan maguktól is kiszellőznek, de ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, szellőztessük a matracot nyitott ablak mellett vagy akár a szabadban, ha az időjárás megengedi.

A másik oka a kellemetlen szagoknak az lehet, ha valami már kiömlött a matracra és nem tudtuk megfelelően kitisztítani. Akár egy pohár víz is okozhat ilyet, ha a matrac nem tudott kellőképpen kiszáradni. Ilyen esetben először is tisztítsuk a foltokat (ha vannak) a fentebb leírtak szerint, majd szellőztessük ki alaposan.

Ha a szag különösen erős, szórjunk szódabikarbónát a matrac teljes felületére, óvatosan dörzsöljük be és hagyjuk állni egy-két órát (vagy akár egy egész éjszakát), majd alaposan porszívózzuk ki és szellőztessük át nyitott ablaknál.

paplan

Memóriahabos matracok tisztítása

A memóriahabos matracok még annyira sincsenek barátságban a vízzel, mint a többi matrac. Viszont az ilyen típusú matracok gyakran levehető és mosható huzattal érkeznek, ami nagyban megkönnyíti a tisztántartást. Azonban itt se felejtsük el követni a gyártó javaslatait a tisztításra vonatkozóan. Néhány gyártó nem javasolja a huzat levételét és mosását (ilyen esetben mindenképp használjunk matracvédőt, amit rendszeresen tudunk tisztítani), míg mások engedik ezt, viszont nem javasolják a hab rész tisztítását.

Az is fontos, hogy amikor a huzatot mosógépben mossuk, figyeljünk oda, hogy milyen programon mosható, nehogy összemenjen és soha többé ne tudjuk visszahúzni a matracra, vagy éppen a garanciát veszítsük el a javasolt karbantartási utasítások figyelmen kívül hagyása miatt.

Vigyázzunk a matracainkra, de ne várjuk el, hogy örökké kitartsanak. Lehet, hogy kényelmesnek érezzük, de bizonyos idő után már nem biztos, hogy megfelelő alátámasztást nyújtanak vagy éppen kellőképpen tiszták, akármennyire is óvtuk az évek során. Ha több mint 10 éve nyúzunk egy matracot, minden bizonnyal itt az ideje, hogy körbenézzünk a piacon és kiválasszuk a következőt, amely szintén jó hosszú ideig megfelelő segítséget nyújthat nekünk a nyugodt éjszakákhoz.

Hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, és mely matracok teljesítettek legjobban a tesztek során, ITT kiderül.

Képek: which.co.uk, canva.com, freepik.com
Forrás: which.co.uk
A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. 
Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.
Top