VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Indukciós főzőlap kérdezz-felelek

indukciós főzőlapok beépített elszívóval

A beépíthető főzőlapok két fő típusa a gáz és az elektromos főzőlap. Ez utóbbit tovább bonthatjuk klasszikus, vaslapos, kerámia és indukciós főzőlapokra. A gyártók állítása szerint az indukciós főzőlapok gyorsak, biztonságosak és kevés energiát fogyasztanak, mely ígéretek méltán teszik népszerűvé ezt a típust. Mit érdemes tudnunk róluk még mielőtt beszerzünk egy ilyet otthonra? Ezzel kapcsolatban gyűjtöttünk össze néhány tudnivalót és tippet.

Mi a különbség a sima elektromos és az indukciós főzőlap között?

Bár a nem indukciós kerámia és az indukciós főzőlapok energiaforrása ugyanúgy az elektromos áram, s első ránézésre külsőleg is nagyon hasonlóak, a műkődési elvük mégis sokban különbözik.

A nem indukciós elektromos kerámia főzőlapok esetében a kerámiát melegítjük. Magába a tűzhelybe van beépítve az az ellenállás, amin az elektromos áram hővé alakul. Az edényt már a felmelegített főzőlapra tesszük, a felmelegített főzőlap melegíti a serpenyőt.

Az indukciós főzőlapok esetben azonban közvetlenül az edényt melegítjük. Ez úgy történik, hogy a főzőlap kerámiája (vagy üvege) alatt van egy elektromos tekercs (azaz elektromos vezeték feltekercselt formában). A tekercsen átfolyó váltóáram létrehoz egy indukált mágneses teret, a létrehozott mágneses tér pedig áramot gerjeszt magában az edényben. Ez az áram alakul át hővé a serpenyő alján.

Az indukciós megoldásnak az a nagy előnye, hogy nem melegítjük a főzőlapot feleslegesen magas hőmérsékletre. Persze melegszik a főzőlap az indukciós esetében is, de akkor csak az edény melegíti magát a lapot, ahogy az edény a körülötte lévő levegőt is melegíti. Ez egy elkerülhetetlen veszteség, ami mégis sokkal kisebb, mint amit a hagyományos elektromos főzőlap felmelegítése jelent.

Melyik a legjobb indukciós főzőlap?

Ez természetesen attól függ, hogy számunkra mi a legfontosabb szempont. Ezért, ha indukciós főzőlap vásárlása előtt állunk, a következőket érdemes végiggondolni.

Gyakran sütsz olajban?

A legjobb eredmény érdekében ehhez jó, ha a főzőlap állandó hőmérsékleten tudja tartani az olajat. Ebben nem minden indukciós főzőlap jeleskedik, ezért, ha ez fontos szempont, mindenképp járj utána, hogy az általad kiszemelt darab hogyan teljesít e tekintetben.

Gyakran főzöl olyan ételeket, melyeket hosszan, „lassú tűzön” kell rotyogtatni?

A legtöbb indukciós főzőlap ebben kiválóan teljesít. Egészen alacsony hőfokra lehet őket állítani.

Főzés közben igényled, hogy gyorsan változtathasd a hőmérséklet erősségét?

Aki esetleg a gáz főzőlapok szerelmese, biztosan kedveli azt az előnyüket, hogy nagyon gyorsan és látványosan változtatható a tűz erőssége. Na most, ha kipróbálunk egy indukciós főzőlapot, utána már egyenesen lassúnak tűnik majd egy gáz főzőlap reakcióideje.

A kézzel fogható, nyomható, tekerhető gombokat vagy az érintőképernyőt részesíted előnyben?

A legtöbb indukciós főzőlap már érintőképernyős vezérlésű. Akad még egy-két modell, amit nyomkodható, tekerhető gombokkal is be tudunk szerezni. Tény, hogy az érintős felületek sokszor túl kicsik, és előfordulhat, hogy nem reagálnak megfelelően, ha olyankor nyomkodnánk miután éppen kifutott rájuk egy kis leves vagy pont ragacsos a kezünk. Ez ilyenkor bosszantó lehet.

Tudatos Vasarlok Egyesulete indukcios fozolap gombok

Fontos számodra, hogy mennyit fogyaszt a főzőlapod?

Akár maximális teljesítményen használjuk az indukciós főzőlapot, akár alacsony fokozaton, jellemzően energiahatékonyabban lehet vele főzni, mint egy nem indukciós elektromos vagy akár egy gázfőzőlappal.

Használhat indukciós főzőlapot, akinek szívritmus-szabályozója (pacemaker) van?

Mivel az indukciós főzőlapok elektromágneses mezőt generálnak, fel szokott merülni ez a kérdés.

Általánosságban elmondható, hogy nem feltétlenül kizáró ok, viszont minden esetben érdemes erről kikérni az orvosunk véleményét.

Amennyiben olyan típusú a pacemaker, amely ezt lehetővé teszi, akkor is javasolt kellő távolságot tartani a készüléktől használat közben.

Mi legutóbb 43 indukciós főzőlapot teszteltünk. A teszteredményekből megtudhatod, hogy melyik hogyan teljesített a különböző szempontok szerint, s hogy melyik lehet számodra a legjobb.

Melyik extra funkció lehet igazán hasznos számunkra?

Nézzük, melyek azok a funkciók, amiért esetleg érdemes egy drágább darabot választanunk, ha megtehetjük.

Flexizóna segítségével a főzőlap a ráhelyezett edény méretéhez igazítja az indukciós zónát, így kisebb vagy nagyobb edényt is használhatunk, mint az egyébként bejelölt főzőhely felület.

Beépített elszívó. Ugyan inkább luxuscikk, de ha a konyhánk kialakítása szempontjából ez előnyösebb és megengedhetjük magunknak, hasznos lehet, ha egy olyan minőségi darabot választunk, amely beépített elszívóval is rendelkezik, így azt nem kell külön beszereznünk. Csak arra figyeljünk oda, hogy mind a főzőlap, mind az elszívó teljesítménye jó legyen, ha már aranyáron adják.

Hogy a beépített elszívóval rendelkező indukciós főzőlapok közül melyek vizsgáztak jól, kiderül erre vonatkozó tesztünkből.

Automatikus kikapcsolás. Némely típusok érzékelik, ha kifut az edényből a készülő étel és automatikusan kikapcsolódnak ilyenkor.

Hogyan főzzünk indukciós főzőlapon?

Az indukciós főzőlapok nagyon gyorsan képesek jelentős mennyiségű hőt termelni. Ha csak az egyik főzőzónát használjuk, körülbelül fele annyi időt vesz igénybe felmelegíteni rajta a vizet teához vagy éppen tésztafőzéshez egy átlagos elektromos vagy gáz főzőlaphoz képest.

Amennyiben több főzőzónát használunk egyszerre, bekapcsol a készülék energiaelosztó rendszere. Általában a két egyoldalon (jobb és bal) lévő főzőzóna áll összeköttetésben.

Tehát ha két főzőzónát használunk, érdemes ellenkező oldalra pozícionálni az edényeket annak érdekében, hogy a lehetséges maximális energiát tudja kifejteni a készülék mindkét ponton.

Amikor mind a négy főzőzónát használjuk, a készülék próbálja a lehető legegyenletesebben eloszlatni a termelt energiát, viszont előfordulhat, hogy ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy az ételek lassabban készülnek, főleg, ha egyszerre szeretnénk több főzőzónán is maximális teljesítménnyel dolgozni.

Milyen zajokat tapasztalhatunk az indukciós főzőlap használata közben?

Az indukciós főzőlapok működését némi hanghatás is kíséri, különösen igaz ez, ha magas fokozatokon használjuk.

Különböző kattogást hallhatunk például, attól függően, hogy az általunk használt edények milyen fémből készültek és mennyire vibrálnak a különböző rétegek a használatuk során.

Zümmögő hangot tapasztalhatunk, ha a legmagasabb fokozatra állítjuk a főzőlapot.

A ventilátor zúgása is eléggé hallható, ugyanis ez időről időre bekapcsol, hogy hűtse az elektronikai szerkezetet a készüléken belül. Előfordulhat, hogy még akkor is jár egy ideig, amikor már kikapcsoltuk a főzőlapot.

Hogyan tisztítsuk az indukciós főzőlapot?

A főzőlapok sima felülete viszonylag egyszerűvé teszi a tisztításukat. Egyszerűen letörölhető róla bármi, ami éppen kifolyt rá. Csak arra figyeljünk, mint bármilyen más üveg vagy kerámia felületnél, hogy karcoló eszközzel ne álljunk neki levakarni róla semmit. Vannak kifejezetten főzőlapokra való tisztítószerek, amik segítségével egyszerűen, komoly energiabefektetés nélkül tudjuk csillogóan tisztára varázsolni a felületet akkor is, ha valami egy picit jobban ráragadt, mert nem töröltük le azonnal. Amennyiben érintőgombos típust választunk, még a kijelző körül felgyülemlő, nehezen hozzáférhető maradékokkal sem kell foglalkoznunk.

Tudatos Vasarlok Egyesulete indukcios fozolap tisztitas

Indukciós főzőlapon milyen edényt lehet használni?

Nem kell attól tartanunk, hogy az indukciós főzőlap beszerzése egyben azt is jelenti, hogy le kell cserélnünk a teljes edénykészletünket. A legtöbb edény működik indukciós főzőlapon is, ezt egy sima hűtőmágnes teszttel ellenőrizhetjük. Ha a mágnes megtapad az edény alján, akkor jó eséllyel működni fog a főzőlapunkon is.

Egyébként, ha egyik-másik edényünkről kiderülne, hogy nem tudjuk használni az új főzőlapon, de mégsem szeretnénk megválni tőlük, remek átalakítókat is beszerezhetünk, melyek segítségével tudjuk majd használni az indukciós felületen.

Az öntöttvas edényes kiválóan működnek indukciós felületen, viszont nagyon nehezek, ezért figyeljünk oda, hogy ki ne csusszanjon a kezünkből, mikor éppen a főzőlapra helyezzük, mert könnyedén eltörhetjük így annak üvegfelületét.

Ha új edényt vásárolnánk, akkor pedig mindenképpen nézzük meg a leírásában, hogy kompatibilis-e indukciós főzőlappal.


Forrása: which.co.uk; canva.com; freepik.com
Top