VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Így szolgálhat sokáig a kávéfőző

kávéfőző

Azzal, hogy sikerült kiválasztani a számunkra tökéletes kávéfőzőt, sajnos még nem dőlhetünk hátra. A legtöbb kávéfogyasztó napi szinten használja a masináját, a háztartás méretétől függően éves szinten akár több ezer adag kávét készít el vele. Az intenzív használat természetes velejárója a vízkövesedés, a kávé maradványok lerakódása és a szűrők eltömődése, főleg a nagyobb és bonyolultabb gépeknél. Most megmutatjuk, mik a leggyakoribb karbantartási lépések.

A drágább, darálós eszpresszógépek szerencsére a legtöbb esetben egyértelműen jelzik, ha tisztításra van szükség. A vízkőtlenítést például sok típus magától végzi el. Vannak olyan részei azonban, amelyek rendszeres kézi tisztántartást igényelnek – ilyen lehet néhány belső tartozék, ahol megtapadhat az őrölt kávé – ezt általában a gépekhez mellékelt ecsetekkel lehet eltávolítani.

A presszógépeknél alapfelszereltségnek számít a tejhabosító, mely talán az egész rendszer legérzékenyebb pontja, hiszen már egy használat után is úgy rászáradhat a meleg tej, hogy eltömíti a nyílást, amin a gőz távozik. Ennek megelőzésére egy nedves ronggyal minden használat után le kell törölni a gőzkart és kiengedni a gőzt, hogy kitisztítsa a csőben maradt tejhabot.

A hagyományos, őrölt kávéval működő presszógépeknél a kávéfőző fejet, a kávétárolót és a hozzá tartozó szűrőt is fontos rendszeresen átöblíteni, főleg, ha finomabbra őrölt kávét használunk, mert könnyen eltömődhetnek. A tisztításhoz akár egy biztosítótűt is használhatunk, nincs szükség speciális eszközökre. Megelőzhetjük a gyakori eltömődést, ha nem nyomjuk túl erősen bele az őrölt kávét a tartóba.

kávéfőző tisztítása

A kapszulás kávéfőzőket a legegyszerűbb tisztítani az árammal működő kávéfőzők közül – a belső részeit kell rendszeresen átmosni vízzel. A vízkőtlenítés persze ennél a típusnál sem maradhat el, amikor szükség van rá. Ha tejhab készítésére szolgáló része is van a gépnek, erre jobban oda kell figyelni, mert a meleg tej itt is könnyen rá tud száradni az alkatrészekre.

Milyen problémákat okozhat a vízkő? 

Mindenképp javasoljuk a kávéfőző rendszeres vízkőtlenítését, a meghibásodás elkerülése érdekében. A gyakoriság függ a víz keménységétől és attól, hogy milyen gyakran használjuk a berendezésünket. Egyes gépeket lehet ecettel vízkőmentesíteni, míg vannak olyanok, amelyeknél az ecet tönkreteheti a készüléket vagy annak bizonyos részeit, ezért konzultáljunk szakértővel, ha a használati utasításban nincs erre vonatkozó útmutatás. Ha az alábbiakat tapasztaljuk, valószínű, hogy vízkőtleníteni kell:

  • víz szivárgása vagy túlzott csöpögése
  • csökkent vagy megszűnő vízáram
  • a gép nem tudja a vizet megfelelően felmelegíteni
  • szokatlan, furcsa hangok.

Szeretnél tisztábban látni a kávéfőzők piacán? Nézd meg Tudatos Vásárlók Egyesülete kávéfőző tesztjét!


Képek: Freepik

 

Top