VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Ezeket az élelmiszereket ne tedd a mikrohullámú sütőbe!

Méghogy a mikrózás nem művészet? Dehogyisnem! Nem csupán annyiból áll, hogy bevágjuk az ételt, elindítjuk és türelmetlenül járkálunk a konyhában a csipogó hangra várva. Először is egyáltalán nem mikrózhatunk bármit. De amit, igen, azt sem mindegy, hogy hogy.

Amit nem javasolt mikrózni:

Főtt tojás

Teljesen mindegy, hogy héjjal vagy héj nélkül, a főtt tojás belsejében lévő nedvesség akkora gőzt képez, hogy a tojás felrobbanhat. A tojás ráadásul jellemzően csak akkor robban fel, ha már kivetted: ez eléggé veszélyes, hiszen a kellemetlen szagok mellett megégetheted a kezed vagy a szád belsejét is, amellett, hogy a falakra is kerülhet egy nem kívánt “kortárs alkotás”.

Chili paprika

Ha úgy döntesz, hogy grillezett chili paprikát készítesz, akkor jó, ha tisztában vagy vele, hogy a folyamat során nagy mennyiségű kapszaicin szabadul fel. Ez az a vegyületet, amelytől a paprika csíp. Amikor kinyitod a mikrohullámú sütőt, akkor a levegőbe szabadul, ami irritálhatja a torkod és a szemed. Mondanunk sem kell, hogy mindez a kellemetlenség mellett elég veszélyes is lehet.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségek saját nedvességükben megfőnek, ezért mikrózás előtt folyó vízben jól meg kell mosni őket és egy jól lezárt, mikrózható dobozban a készülékbe tenni. Ellenkező esetben szikra képződhet belül és a készülék akár ki is gyulladhat. Hogy mitől?

A föld – amelyben a zöldségek teremnek – tele van olyan ásványi anyagokkal, amelyek a mikrohullámok hatására égni, szikrázni kezdhetnek. Ez a reakció pedig akár teljesen tönkreteheti nem csak az ételed, de a mikródat is.

Rizs

Az angol Food Standards Agency ajánlása alapján rizst ne melegítsünk mikróban, mert tartalmazhat olyan baktérium spórákat, amelyek ételmérgezést okozhatnak abban az esetben ha a rizst nem melegítjük át alaposan és megfelelően. Ha nem fogyasztjuk el azonnal a főtt rizst, egy órán belül hűtsük le és maximum egy napig tároljuk hűtőben.

Péksütemények, kelt tészták

Nincs biztonsági kockázat, viszont újramelegítve egyszerűen nem finomak. 30 másodpercnél ne melegítsük tovább az olyan töltött süteményeket, tésztákat, melyek tölteléke nedves, mivel a töltelék elkezd főni, a tésztája pedig átnedvesedik és nyúlóssá válik. Érdemes kerülni a töltött tészták újramelegítését is, mivel a belsejük átforrósodik, de a külsejük hideg marad.

Rend a lelke mindennek – rendezd át a tányérod!

Mielőtt beteszel valamit melegíteni a mikróba futtasd le magadban az alábbiakat:

  1. Gondold át, hogy min teszed be az ételt. Ha épp most vettél ki egy dobozban lefagyasztott ételt a mélyhűtőből, tedd át egy tányérra! Teljesen felesleges a fagyott doboz felmelegítésére időt és energiát pazarolni.
  2. Az ételt vékonyan helyezd el a tányéron, ideális esetben néhány centinél ne halmozd fel vastagabban. A vastagabb falatok kerüljenek a tányér szélére, a vékonyabb ételeket a közepe felé helyezd el, mivel a mikrohullámú sütők a tányér szélét kezdik melegíteni a közepe felé haladva.
  3. Ha csak kevés ételt melegítesz, sokkal gyorsabban hevül át az étel, ha azt a tányér szélére teszed, a közepét pedig üresen hagyod.
  4. Használj kerek dobozt, hogy egyenletesen melegedjen át az ebéded! A téglatest vagy kocka alakú tároló sarkaiban megéghet a készétel, mivel a mikrohullámok itt egymással átfedésben vannak.

Légy kreatív!

Néhány ötlet, hogy a melegítésen és kiolvasztáson kívül még mire lehet használni a mikrót:

Száraz kenyér újjáélesztése

Ha van egy vekni száraz kenyered, de nincs türelmed megvárni, míg a sütő bemelegszik, egész jól fel lehet mikróban puhítani a kenyeret. Nedvesíts be egy kis darab papírtörlőt, tekerd vele körbe a kenyeret, és körülbelül 10 másodpercre tedd be a mikróba (közben végig tartsd szemmel!).

Fűszernövények szárítása

Távolítsd el a leveleket a szárról, és tedd őket egy tiszta konyharuhával beterített tányérra. Takard le egy másik konyharuhával és nagyjából egy percig mikrózd, majd 20 másodpercenként addig, amíg az összes nedvesség elpárolgott. Könnyebben morzsolódnak a levelek, ha teljesen kiszáradtak.

Citrusfélék kifacsarása

Sokkal könnyebben és több levet tudunk kipréselni a citrusfélékből, ha előtte megmikrózzuk őket. A gyümölcs méretétől függően 10–30 másodpercig érdemes a készülékben pörgetni, majd legalább egy percet hűlni hagyni azelőtt, hogy az utolsó cseppet is kipréseli az ember.

Fokhagyma hámozása

Tedd be 15 másodpercre a fokhagyma gerezdeket, majd a képződött nedvességnek köszönhetően sokkal könnyebben meg lehet hámozni azokat.

Ne felejtsd el leellenőrizni, hogy mindig mikrózható edényeket tegyél a készülékbe!

Tartsd tisztán!

mikró tisztítás

A lehető leghatékonyabb működés érdekében persze muszáj tisztán tartani a mikrohullámú sütőt. Gyakran töröld át a belsejét, hogy az étel ne száradjon a falára. Ha kifutott valami, érdemes azonnal kitakarítani, mielőtt rászárad. A makacs szennyeződések eltávolításához tölts meg egy tálat vízzel, ecettel és szeletelt citrusfélével (citrom vagy narancs), majd melegíts maximumon néhány percig, illetve amíg az ablak nem kezd el párásodni. Hagyd legalább öt percig hűlni. Nyisd ki a mikró ajtaját és töröld le a belsejét egy tiszta ronggyal, vagy szivaccsal. Ha a forgótányér koszos, vedd ki és mosogasd el. Az ablakról a zsíros ételmaradékot ecet és víz fele-fele arányú keverékével törlöd le, majd öblítsd le és hagyd megszáradni. Végül távolítsd el a szennyeződéseket a gumi ajtótömítésekből – mondjuk szódabikarbóna és egy kevés víz segítségével.

Ha elbizonytalanodtál, hogy milyen mikrót vegyél, a Tudatos Vásárlók Egyesületének mikrohullámú sütő tesztjéből kiderül melyik mikrót érdemes választanod!

Képek: Freepik
Top