VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Karbantartási tippek mikrohullámú sütőkhöz

A mikrók jellemzően nem koszolódnak annyira, mint a hagyományos sütők, mégis célszerű őket folyamatosan tisztán tartani.  A rendszeres karbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy akár 10 évig szolgáljon a készüléked, a legtöbb gyártó szerint ugyanis 10 év egy mikrohullámú sütő élettartama. Nézzük, mit tehetsz annak érdekében, hogy kimaxold ezt az időt?

Tisztítsd azonnal!

A kifröccsent ételt azonnal itasd fel és távolítsd el, mivel a következő használat során a készülékben maradt ételdarabok elnyelhetik a mikrohullámokat és felforrósodva kárt tehetnek a belső részekben. Fordíts különös figyelmet arra, hogy az ajtón lévő vékony védőhálót ne karcold meg, hiszen ez véd meg a mikrohullámú sugaraktól.

Használat után langyos, mosószeres vízben mosd el a forgótányért. Töröld át a készülék belső részét szivaccsal, majd helyezd vissza a tányért. Ezután tölts meleg vizet egy tálba és adj hozzá citromlevet. Állítsd a készüléket magas fokozatra és hagyd üzemelni legalább egy percig, amíg forrni nem kezd a víz. Húzz konyhai edényfogó kesztyűt, vedd ki a tálat és töröld szárazra a készülék belsejét.

Ne csapd be az ajtót!

A mikrohullámú sütők három-négy belső érzékelő kapcsolóval is rendelkeznek azért, hogy nyitott ajtó mellett biztosan ne induljon el a készülék. Az ajtónyitó, a zárak és a kapcsolók egyes alkatrészei is műanyagból készülnek, így a csapkodás során ezek az alkatrészek megsérülhetnek. Mindegyik kapcsolónak egyszerre kell működnie, bármelyik kapcsoló vagy zár meghibásodásával a készülék működésképtelenné válik.

Ne használd üresen!

Az időzítő beállítása során előfordulhat, hogy véletlenül üresen indítod el a készület. Ilyenkor a mikrohullámok nem találkoznak felmelegíthető vízmolekulákkal, aminek következtében a gép gyorsan túlhevülhet, a belső felület pedig megéghet azáltal, hogy a hullámok egy pontra koncentrálódnak. Szerencsére pár másodperces „üresjárat” még nem okoz nagy bajt.

Kerüld a fém tárgyakat!

Míg az üveg, papír, műanyag és a legtöbb kerámiából készült edény átengedi a mikrohullámokat, a fémből készült tárgyak visszaverik őket. Ha fém vagy fém részekkel díszített, aranyozott, ezüstözött eszközöket, edényeket használsz, a visszaverődő hullámok szikráznak, ívet húznak. Ha a fém részek hozzáérnek a készülék belső részeihez, a szikrák lyukat égethetnek a belső részekben, melyek tönkre teszik a készüléket. Egyes gyártók engedik kisebb mennyiségű alufólia használatát, de csak úgy, hogy az szorosan fedi az ételt vagy az edényt (ehhez a használati útmutató átolvasása mindenképp szükséges). A fólia kiálló részei és a fém edényzáró csatok antennaként működhetnek, amelyek szintén szikrázhatnak, így károsítva a készüléket.

Használd az előre beállított programokat!

A túlfőzés és az étel felrobbanásának elkerülése érdekében használd az előre beállított programokat. Figyelmesen állítsd be az időtartamot, mivel az indokolatlanul hosszú program szintén kárt okozhat a készülékben.

Ne próbáld meg sajátkezűleg megjavítani!

Mielőtt nekiállsz a mikród megjavításának, fontos tudnod, hogy áramütés érhet, ugyanis az elektromos hálózatról leválasztott gép kondenzátora még órákig vagy akár napokig több ezer volt feszültséget tárolhat. (A kondenzátor az az alkatrész, mely az elektromos energiát tárolja és adja le, amikor szükséges.) Az energiát abban az esetben is le tudja adni, amikor valaki szerelés közben véletlenül hozzáér. A hozzáértők javaslata alapján a legbiztosabb, ha a szerelést szakemberre bízod. Ha lehet, először kérj ajánlatot a javításra, mert az is előfordulhat, hogy egy új készülék vásárlása olcsóbb megoldás.

Legfrissebb terméktesztünket itt találod. Benne részletes információkkal az egyes mikrohullámú sütők valós teljesítményéről.

 


Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.
Top