VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

A jó, a rossz és a robotporszívó

Csábító gondolat, hogy egy gép kiporszívózza vagy felmossa a lakást miközben mi otthon sem vagyunk. Vajon mi választja el a jót a rossztól a robotporszívó esetében, mire kell odafigyelni vásárlás előtt?

Mint minden elektronikai cikk esetében, a robotporszívóval szemben is az az elvárás, hogy legyen minél nagyobb a teljesítménye, fogyasszon keveset és mindeközben legyen eggyel (jobb esetben kettővel) szebb mint az ördög. Sőt, ahogy a technológia fejlődik és jönnek létre a különböző termékfúziók, úgy lesz egyre kevésbé egyértelmű, mi is pontosan a jó teljesítmény.

A robotporszívó négyese

Ehhez az egyre népszerűbb porszívócsaládhoz négy olyan szempont köthető, amire érdemes figyelni:

  • Irányíthatóság

Elég ijesztő volna, ha egyszercsak a robotporszívó anélkül kezdené el takarítani a lakást, hogy utasítanánk erre. Szerencsére erről nincsen is szó, a robotot be kell programozni, hogy tudja, mikor és hogy végezze a dolgát. Ezt a készüléken található kontrollpanelen lehet megtenni, de az újabb típusok már okostelefon alkalmazáson keresztül is működtethetőek. Időzítés, tisztítandó terület, kefék forgási intenzitása: ezek mind-mind megadhatók, és így könnyen beállítható, hogy lakásunkhoz mi az optimális kombináció.

  • Padló infók

Ökölszabályként igaz, hogy egy robotporszívó annál jobban teljesít, minél simább talajon dolgozik. Az ideális terep az akadálymentes parketta vagy padlólap, minden ami ettől eltér, már valamivel nehezebben kezelhető számára. Érdemes előre átgondolni, milyen helyzetekkel találkozik majd otthon egy potenciálisan beszerzett gép, és aszerint választani, hogy milyen akadályokat vesz jól.

A szőnyegeket egyik sem fogja olyan alaposan kitisztítani, mint egy hagyományos porszívó.

robotporszívó

  • Tisztítás

Az, hogy a porszívónk önmagát tisztítja, már bőven a “túl szép, hogy igaz legyen” kategóriába tartozik. Erre a robotporszívó sem képes, sőt ez a része elég hasonló a hagyományos készülékekhez, mivel a levegőszűrő és a porgyűjtő doboz az a két egység, amit folyamatosan karban kell tartani, ezenkívül pedig a külső keféket is érdemes leporolni időről időre. A jelenleg piacon elérhető készülékek mindegyike könnyűszerrel tisztítható, így ez a szempont a négyből, ami adottságként tekinthető és érdemes alapvetésként kezelni.

  • Energiafogyasztás

Avagy az akkumulátor. A robotporszívók ugyanis rendes mobil eszközként akkuval működnek, amelyek gyári állapotukban helytállnak, idővel azonban romlani kezd a hatékonyságuk. A lemerült készülékeket feltölteni relatíve sok idő (használat előtt akár 3 órán át is eltarthat), mindezért cserébe pedig átlagosan 60-90 perc közti üzemidővel számolhatunk. Ebből is látszik, hogy a robotporszívó a jelenlegi életciklusában nem az energiahatékonyság csimborasszója, így bele kell kalkulálni az egyenletbe, hogy a kényelemért cserébe elég nagy ökolábnyomot is hazaviszünk vele.

 

Hogy melyik termék hogyan teljesít a különböző szempontok szerint, megtudhatod vonatkozó terméktesztünkből.


Képek: freepik.com, canva.com
Top