VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Robotporszívók

Találd meg a számodra legjobb robotporszívót!

Robotporszívók

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 19 márka 58 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható robotporszívóját tesztelte nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján, laboratóriumban.

Nekem való a robotporszívó?

Tesztünkben megtalálod a választ.

Habár a robotporszívók között is van különbség abban a tekintetben, hogy milyen jól takarítják ki a lakást, általánosságban elmondható, hogy még a legjobb robotporszívók sem olyan hatékonyak, mint a „klasszikus” vezetékes társaik. Létjogosultságuk a függetlenségben és rendszerességben rejlik.

A robotporszívók előnye leginkább azokban a minimalista, tágas lakásokban használható ki a legjobban, amelyek nincsenek telezsúfolva bútorral, földre tornyozott könyvekkel, dísztárgyakkal, szétszórt ruhákkal, játékokkal, így a készüléknek van helye szabadon mozogni. A magas ajtóküszöb és vastag szőnyeg szintén akadályt jelenthet, az alacsony kanapé vagy szekrény alá pedig könnyen beszorulhat a készülék. Egy zsúfolt, zegzugos, sok szőnyeggel borított lakásban egy robotporszívóval könnyen azon találjuk magunkat, hogy több időt töltünk az előzetes pakolással, készülék kiszabadításával a kanapé alól, kábelek közül, mint amennyit megspórol nekünk a takarítással.

Tesztünkben 58 robotporszívó szerepel, minden termékadatlapon részletes laboreredményekkel.

5 fő tesztelési szempont volt: független szakértők vizsgálták a tisztítási hatékonyságot különböző felületeken és a készülék viselkedését egy berendezett szobában. Értékelték a zajszintet, az egyszerű üzemeltetést és az áramfogyasztást.

Összesen 22 szempont szerint teszteltünk és 32 technikai paramétert mértünk meg és gyűjtöttünk össze a termékekről, melyek alapján össze tudod hasonlítani őket, illetve számos szűrési lehetőséget találsz a tesztünkben, hogy ki tudd választani a neked legjobbat!

Mennyibe kerül egy jó robotporszívó?

Az ár önmagában nem garancia a jobb minőségre.

A tesztelt termékek átlagára 48 000 és 630 000 Ft között mozog.

Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő modellek között is találunk 100 000 Ft-os és 300 000 Ft-os átlagáron elérhető készüléket. Ugyanez elmondható a lista végéről is, ahol szintén találunk többszázezer forintos terméket. Akármennyit is szánunk tehát robotporszívó vásárlására, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.

Miért érdemes fizetni a teszteredményekért?

A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.

Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.

Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 10 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt robotporszívót vizsgáltunk.

A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Már csak pár kattintás, és kiderül, melyik a számodra legjobb robotporszívó!

Legyél Szupertag vagy vásárold meg a robotporszívó tesztet.

A legjobb és legrosszabb robotporszívók a tesztből

Ebben a cikkben összefoglaljuk neked a teszt eredményeit, a legfontosabb szempontok szerint melyik robotporszívók teljesítettek jól vagy rosszul.

30%

A leggyengébben teljesítő termék eredménye

56%

A legjobban teljesítő termék eredménye

45%

Teszteredmények átlaga

A robotporszívó termékteszt eredménye

 
 
 
 
 
 
Termékek összehasonlítása

Az összehasonlításhoz jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!

A rendezéshez jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!

Sorba rendezés

TESZTELT TERMÉKEK
Találatok száma:

Így teszteltük a robotporszívókat

Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban. A tesztkritériumok melletti százalékos érték a kritérium súlyát jelenti az összpontszám kialakításában.

robotporszívók tesztje - hatékonyság kemény felületenA takarítás hatékonyságát vizsgáló tesztelés az IEC62929 és az EN60312-1 szabványok alapján készültek. Teszteltük, hogy a készülék milyen arányban távolítja el a különböző szennyeződéseket eltérő felületekről: a port a fal mentén szőnyegről; port kerámiapadlóról és szőnyegről, sarkokból és fapadló réseiből; morzsát, szövetszálakat, szöszt, gabonapelyhet szőnyegről és kerámiapadlóról.

robotporszívók tesztje - hatékonyság vizsgálataA tesztterület mérete 1210x2010mm volt, felülete kerámiapadló illetve Stratos Dura Air szőnyeg. A por a szabvány értelmében dolomit homokpor. A kiválasztott üzemmód automata, illetve automata turbo, amennyiben van ilyen funkció a készüléken.

 

robotporszívók tesztje - hatékonyságMindegyik esetben kétfajta mérést végeztek a szakértők. Vizsgálták, hogy 5 perc alatt a por, morzsa, stb. hány százalékát takarítja fel, majd azt is nézték, hogy amikor a porszívó magától leáll (elvégzettnek tekinti a feladatot) a kosz mennyi része marad az érintett felületen. Ezeket összesítve és súlyozva tüntettük fel a tisztítási hatékonyság pontszámát.

 

Pontoztuk, hogy a hétköznapi felhasználó számára mennyire könnyű beüzemelni és használni a porszívót. Vizsgáltuk többek között, hogy a használati kézikönyv mennyire segít a tájékozódásban, milyen könnyű kicserélni, üríteni a portartályt és a szűrőt, tisztítani a keféket.

robotporszívók tesztje - szobaszimulációEgy valós élethelyzetet szimulálva azt teszteltük laboratóriumi körülmények között, hogy egy berendezett nappaliban hogyan tájékozódik, közlekedik a porszívó és milyen hatékonyan takarítja fel kihelyezett a port és morzsát.

Pontoztuk, hogy észreveszi-e, kikerüli-e a bútorokat vagy nekimegy a kihelyezett tárgyaknak, átmegy-e a kanapé, székek, illetve asztal alatt vagy beszorul, kikerüli-e a kábeleket vagy elakad bennük, visszatalál-e a töltőállomáshoz és észreveszi-e a lépcsőt.

Mértük a készülék zajkibocsátását szőnyegpadlón a készüléktől 1,6 m távolságban.

Bár a robotporszívók akkumulátorral működnek, de töltés közben és készenléti állapotban (dokkolóállomáson) is használnak áramot. Ezt a két értéket mértük laboratóriumi körülények között. Az energiafelhasználás mértékét Wh-ban adjuk meg.

Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk.  Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték.

A vizsgálati paramétereket rendszerezzük, a legfontosabb jellemzőket pedig súlyozzuk, így képzünk egy százalékos értéket, ami végül a termék tesztben elért eredményét mutatja a maximálisan elérhető 100%-hoz  képest.

Bizonyos kiemelt kritériumoknál egyéb korlátozásokat is alkalmazunk, amennyiben az elvártnál (küszöb) rosszabb eredményt ér el a vizsgált szempont, az összeredmény sem mehet meghatározott érték fölé. Ebben az esetben a végső százalékos érték nem felel meg a kritériumok súlyozott átlagának. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:

Hogyan válasszunk robotporszívót

Nem pakol el helyettünk

Habár jó esetben a porszívózást elvégzi helyettünk, azzal számolni kell, hogy a hatékony takarítás érdekében érdemes előre elpakolni a földön lévő ruhákat, kisebb tárgyakat (váza, könyvkupac), játékokat. A kábeleket rögzítsük a földhöz, vagy tegyük magasba.

Az első küldetés

Első alkalommal mindenképp kövessük nyomon a készüléket, így könnyen feltérképezhetjük, hogy melyek a gyenge pontok számára a lakásunkban, így a későbbiekben könnyebben közlekedhet majd a porszívónk.

Tiltott zónák

A robotporszívók navigációs rendszere sokféle lehet: kamerával, szenzorokkal, lézerrel, infravörös fénnyel ill. ezek kombinációjával tájékozódhatnak. Vannak olyan készülékek, amelyek App-ján a lakás térképén bejelölhetjük azokat a területeket, szobákat, ahova nem szeretnénk, ha bemenne a porszívó.

Több robotporszívóhoz ún. virtuális fal vagy világítótorony is csatlakoztatható. A virtuális fal infravörös fényt bocsát ki, és így képez áthatolhatatlan határt a készülék számára. A világítótorony, viszont azt a területet jelöli ki a porszívónak, amit bejárhat. Ráadásul léteznek koszérzékelővel felszerelt készülékek is.

Tisztítás, karbantartás

Mivel ezeknek a készülékeknek többnyire kicsi a portartálya, készüljünk fel arra, hogy gyakrabban kell üríteni és tisztítani a szűrőt vagy szűrőket. Többféle szűrőtípussal találkozhatunk a robotporszívók esetében, akárcsak a hagyományos porszívóknál. Aki allergiás, annak a HEPA szűrős modelleket ajánlják a szakértők, habár a legtöbb készülékben megtalálható szűrők is nagyon hatékonyan távolítják el a levegőből a kis szennyező részecskéket. A valódi HEPA szűrők és az utánzatok (HEPA-jellegű) közti különbséget leginkább a szűrő árából lehet látni, illetve a valódi HEPA szűrőre rá van írva az, hogy tesztelve és hány százalékot ért el. A teszteredmények szűrhetők erre a jellemzőre a részletes keresés fül alatt.

Programozás, irányítás

A legtöbb robotporszívót nem csak a készüléken lévő kijelzőkkel állíthatjuk be, de van amelyiket távirányítóval, vagy egy App-pal  a telefonunkról is tudunk programozni akár a munkahelyünkről is.

A legtöbb készülék akkumulátorról működik: a készülék érzékeli, ha kezd lemerülni, ilyenkor visszamegy a dokkoló állomásra, és feltölti magát. A fejlettebb típusúak emlékeznek rá, hogy hol hagyták abba a takarítást, és onnan folytatják.

Egyes készülékek viszont nem tudják feltölteni magukat, hanem nekünk kell csatlakoztatni a konnektorhoz. Ez a típusú készülék inkább olyanoknak ajánlott, akik otthon vannak, miközben a gép takarít, így szükség esetén fel tudják tölteni.

Ha nagy a lakásunk valószínűleg egy töltéssel nem tud kitakarítani a készülék, ezért azt is érdemes figyelembe venni, hogy mennyi idő alatt töltődik fel újra az akksi és mennyi az üzemideje. Egyes készülékek akkumulátora azonban akár 3-4 órán át is bírja működés közben.

A turbó kefével rendelkező készülékek jobban eltávolítják a koszt a padlóról. Egyes készülékek oldalán található kiegészítő seprű segít a koszt a porszívó útjába terelni.

Általános szabály, hogy minél drágább a gép, annál többféle programozási lehetőségünk van.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a robotporszívók portartályai általában sokkal kisebbek mint a „hagyományos” porszívóké, de ezen belül is sokféle méretű van. Ha nem akarunk minden takarítás után portartályt üríteni, érdemes nagyobb méretűt választani.

Találd meg a legjobbat! Találd meg a legjobbat!

58 robotporszívó vizsgálati eredménye
58 robotporszívó vizsgálati eredménye
Bezárás
Top