VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

A robot, a vezeték nélküli vagy a hagyományos az igazi?

A takarítás nem mindenkinek szívügye, a tisztaságot viszont szeretjük. Ezért minél egyszerűbben szeretnénk megúszni a dolgot, ami nem is lehetetlen a mai gépesített világban. A porszívózás nem tartozik a bonyolultabb munkák közé, de még itt is vannak kényelmi fokozatok. Pár éve velünk élnek a vezeték nélküli és a robotporszívók is a maguk egyszerűsítést ígérő reklámüzeneteivel. Azért valljuk be, hogy nem feltétlenül egyértelmű, hogy mire is valók, ezért összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A „hagyományos” porszívókat nem kell bemutatni

Az viszont újdonság lehet, hogy nagyok a különbségek a termékek tisztítási hatékonysága, zajszintje vagy energiahatékonysága között. Hiszen jó, ha a készülék nem túl hangos, és porszívózás után nem lesz több por a levegőben, mint előtte. A tesztből kiderült, hogy erre is van példa. Aktuális kérdés, hogy porzsákos vagy porzsák nélküli porszívót vegyünk-e. A porzsák nélküli modellek esetében pénzt takaríthatunk meg, de a szűrő rendszeres tisztítást igényel, sőt, a HEPA szűrőt cserélni kell. A porgyűjtő tartály ürítése pedig gondot jelenthet asztmások és allergiások számára.

hagyomanyos

Vezeték nélküli porszívókkal mindenhova beférünk

Ezek a porszívók könnyűek, ezért egyszerűbb velük körbefutni a lakást, és még a vezetékbe se botlunk bele folyamatosan. Tartályuk viszont kisebb és mivel akkumulátorról működnek, nem bírják a hosszabb igénybevételt.

Ha túl gyakran vagy nagy területen tervezzük használni, nem biztos, hogy ez lesz a kényelmes megoldás, főleg, ha akár 10 órát kell várnunk a feltöltésre. Sőt, legtöbbjük az allergéneket sem tartja vissza kellőképpen.

vezetek

Robotporszívók – itt a Kánaán?

Sokunk álma a robotporszívó, amely kitakarítja a lakást míg mi az ügyeinket intézzük. A tesztek azt mutatják, hogy a legjobb robotporszívók tisztítási hatékonysága sem olyan jó, mint a hagyományos porszívóké. Létjogosultságuk a rendszeres és tőlünk független működésükben rejlik. Keménypadlón felveszik a versenyt a hagyományos társaikkal, de mivel szívóteljesítményük gyenge, szőnyegen nem teljesítenek ilyen jól.

Míg a jobb vezetékes porszívók szőnyegből is eltávolítják a pornak akár 80-90%-át, robotporszívók esetében ez az érték maximum 50%.

Segítenek tehát fenntartani egy általános tisztasági szintet, de a vezetékes porszívóval végzett alapos takarítást nem váltják ki.

robot

Olyan lakásban, ahol könyvkupacokat, játékhalmokat kell kerülgetniük, kevésbé jól tudnak teljesíteni. Ezért, ha előtte órákat kell pakolnunk, oda az időnyereségünk. Várhatóan gyakrabban kell üríteni a portartályukat és fontos, hogy mennyit bír a készülék egy töltéssel, illetve tud-e önállóan csatlakozni a dokkoló állomásra. Némelyik készülék csak 25 percet bír egy töltéssel, míg mások majdnem 4 órát, s ha nem vagyunk a közelben hogy töltőre rakjuk, elmaradhat a várt eredmény.

A teszteredmények alapján elmondható, hogy egy márkán belül is akadnak jól és rosszabbul teljesítő termékek. Illetve, önmagában az ár sem garancia arra, hogy elégedettek leszünk. Ezért bármennyit is szánunk egy porszívó vásárlására, érdemes kiderítenünk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és gyengeségei.

Ebben segítenek terméktesztjeink, melyek reklámmentesen, gyártóktól és kereskedőktől függetlenül, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve készültek robot- (80 termék) vezeték nélküli (155 termék) és hagyományos porszívó (168 termék) kategóriában.


Képek forrása: canva.com
Top