VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Porszívók

Találd meg a számodra legjobb porszívót!

Porszívók

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 27 márka 161 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható fekvő, vezetékes porszívóját tesztelte nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján, laboratóriumban.

Melyek a legjobb porszívók?

Tesztünkben megtalálod a választ.

A modern porszívók különböző kivitelben, praktikus megjelenéssel és szuper színekben kaphatóak. Azonban leginkább mégis az számít, milyen jól tisztítanak. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most segít kideríteni, melyik porszívóra számíthatunk leginkább ez ügyben. Tesztünkben 161 porszívó szerepel, minden termékadatlapon részletes laboreredményekkel.

Független szakértők vizsgáltak 5 fő tesztelési szempontot:

 • a tisztítási hatékonyságot különböző felületeken,
 • a működés közben fellépő porkibocsátást
 • a környezeti szempontokat (zajszint, áramfogyasztás),
 • a tartósságot,
 • és az egyszerű üzemeltetést,

melyek mind a hétköznapi használat fontos szempontjai.

Összesen 21 módszerrel tettük próbára a porszívókat, és ugyanennyi szűrési lehetőséget találsz a tesztünkben, hogy ki tudd választani a neked legjobbat.

Mennyibe kerül egy jó porszívó?

Az ár önmagában nem garancia a jobb minőségre.

A tesztelt termékek átlagára 18 000 és 285 000 Ft között mozog.

Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő modellek között is találunk 65 000 Ft-os és 300 000 Ft-os átlagáron elérhető készüléket. Ugyanez elmondható a lista végéről is, ahol szintén találunk százezer forintos terméket. Akármennyit is szánunk tehát porszívó vásárlására, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.

Miért érdemes fizetni a teszteredményekért?

A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.

Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.

Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 11 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt porszívót vizsgáltunk.

A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Már csak pár kattintás, és kiderül, melyik a számodra legjobb porszívó!

Legyél Szupertag vagy vásárold meg a porszívó tesztet.

A legjobb és legrosszabb porszívók a tesztből

Ebben a cikkben összefoglaljuk neked a teszt eredményeit, a legfontosabb szempontok szerint melyik porszívók teljesítettek jól vagy rosszul.

32%

A leggyengébben teljesítő termék eredménye

72%

A legjobban teljesítő termék eredménye

57%

Teszteredmények átlaga

A porszívó termékteszt eredménye

 
 
 
 
 
 
Termékek összehasonlítása

Az összehasonlításhoz jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!

A rendezéshez jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!

Sorba rendezés

TESZTELT TERMÉKEK
Találatok száma:

Így teszteltük a porszívókat

Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban. A tesztkritériumok melletti százalékos érték a kritérium súlyát jelenti az összpontszám kialakításában.

A tesztelés az EN 60312-1 és IEC 60312-1 nemzetközi szabványnak megfelelően történik, így mindegyik terméket pontosan ugyanazzal az automatizált módszerrel, rövid időintervallum alatt vizsgálnak. Így az eredmények akár évek múlva is könnyen összehasonlíthatók.

porszívók tesztje - hatékonyság vizsgálataA tisztítási hatékonyságot laboratóriumban szőnyegen, kerámia- és fapadlón történt maximális szívóerő beállítással, üres majd részben telt zsákkal/tartállyal és előre szabályozott számú előre-hátra húzogatással vizsgálták. A töltőanyagnak 100 gr, 200 gr majd 400 gr ún. DMT8 port használtak. Ez egy mesterségesen előállított anyag, amely jellemzőit tekintve nagyon közel áll a valódi házi porhoz. A porszívót 30 Newton erővel mozgatták, amely megfelel egy felnőtt személy porszívózáskor kifejtett átlag erejének.

A tesztelés során külön történt a készülék por és állati szőr eltávolító képességének vizsgálata (az állati szőrhöz hasonló, mesterségesen előállított anyag szőnyegre történő kihelyezésével). Ez utóbbi főleg háziállat gazdiknak fontos információ.

porszívók tesztjeÖt személy végezte a használhatósági tesztet, amelyben az volt a kérdés, hogy mennyire felhasználóbarát a készülék, vagyis a hétköznapokban milyen egyszerű vagy éppen nehézkes kezelni (összeszerelés, szétszerelés, fogás, kapcsoló, kijelző, tárolás, hordozhatóság).

 

Zajkibocsátás: Maximális erőre állítva szőnyeg és kerámia padlón készülékkel mérték a zajkibocsátást, illetve szakértők is értékelték a működés közben hallott zajt.

Energiafogyasztás: Szőnyegen és kerámiapadlón porszívózás közben mérték a készülék energiafogyasztását, 10 négyzetméterre kalkulálva.

porszívók tesztje - porkibocsátásVizsgálták, hogy mennyire hatékony a készülék szűrője, vagyis mennyi por kerül vissza a levegőbe porszívózás közben. A porszívóba előre meghatározott mennyiségű és szemcseméretű port helyeztek, majd mérték, hogy működés közben ebből mennyi távozik a tesztkamrába. Minél kisebb ez az érték, vagyis minél több port tart vissza a porszívó szűrője, annál jobb eredményt ért el a termék a rangsorban.

Motor tartóssága: A készüléket 550 órán keresztül rendszeres szünetekkel működtették, és nézték, hogy milyen műszaki állapotban van.

Kábel tartóssága: A kábel állapotát vizsgálták 1000 ki- és felcsévélés után.

Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk.  Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték.

A vizsgálati paramétereket rendszerezzük, a legfontosabb jellemzőket pedig súlyozzuk, így képzünk egy százalékos értéket, ami végül a termék tesztben elért eredményét mutatja a maximálisan elérhető 100%-hoz  képest.

Bizonyos kiemelt kritériumoknál egyéb korlátozásokat is alkalmazunk, amennyiben az elvártnál (küszöb) rosszabb eredményt ér el a vizsgált szempont, az összeredmény sem mehet meghatározott érték fölé. Ebben az esetben a végső százalékos érték nem felel meg a kritériumok súlyozott átlagának. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:

Hogyan válasszunk porszívót

Az, hogy neked milyen porszívó való, erősen függ attól, hogy milyen a lakásod padlója: parkettád, szőnyeged vagy padlószőnyeged van, és vannak-e lépcsők lakáson belül.

 • Ha padlószőnyeged, vagy jó sok szőnyeged van, akkor nálad az álló porszívók, elsősorban a porzsákosak fognak jobban teljesíteni.
 • Ha viszont a lakásod tele van lépcsővel, – illetve parkettával, laminált padlóval vagy kőlappal – a fekvő porszívókkal könnyebb manőverezni.
 • A botporszívó és a kézi porszívó remekül működik könnyebb, sürgős feladatok elvégzésénél.
 • A robotporszívó a „beállítom, és már megyek is” típusú emberek számára jó választási lehetőség, ha minimalista berendezésű lakásod van.
 • A központi porszívó akkor jöhet szóba, ha vállaljuk a beszereléssel járó plusz költségeket.

Porzsákos vagy porzsák nélküli

A porzsák nélküli modellek esetében pénzt takaríthatunk meg, hiszen később nem kell pénzt kiadni új porzsákra. Ugyanakkor több szűrőre van szükség, amelyek rendszeres tisztítást igényelnek, illetve a HEPA szűrőket cserélni kell.

A por és a porgyűjtő tartály ürítése problémát jelenthet az asztmások és allergiások számára.

Próbáld ki!

Ha interneten rendelsz, először akkor is menj el egy üzletbe. Húzzad, toljad, forgasd meg és emeld fel az általad kiszemelt porszívót. Nézd meg a szabályzókat és jellemzőket.

Ne zúgjon a fejed!

Egy visszhangos helyiségben, mint például egy csempézett fürdőszoba, bármely porszívó hangosabbnak tűnik. A fekvő porszívók általában csendesebbek.

Szempontok a vásárlás során

A modern porszívók különböző kivitelben, praktikus megjelenéssel és szuper színekben kaphatóak. Azonban leginkább az számít, milyen jól tisztítanak.

Ne feledjük: lehet, hogy egy porszívónak vonzó jellemzői vannak, azonban a tisztítási igényeidnek is meg kell felelnie.

 • Házi kedvenc tulajdonosok figyelem!  A hagyományos feladatokban kiválóan teljesítő álló és fekvő porszívók a háziállat szőr felszedésben is jók.
 • motoros kefével ellátott porszívó jobban tisztítja a szőnyeget, mint a hagyományos berendezések.
 • kefe visszahúzására alkalmas kapcsoló védi a csupasz padlók felületét és megakadályozza a por felhalmozódását.

Vegyük számításba az olyan modelleket is, amelyek a textilek és egyéb kényes anyagok tisztításához szőrszálhosszúság szabályozóval és szívószabályzóval vannak ellátva.

Álló porszívó

Előnyök:

Az álló porszívók tisztítási tartománya többnyire nagyobb a fekvő társaiknál. Általában jobban teljesítenek a szőnyegtisztításban – különösen a porzsákos modellek. Többségüket könnyű tárolni.

Hátrányok:

Porszívózás közben az egész készüléket kell tolni, húzni, ami nem kevés erőt igényel. A legjobb teljesítményű modellek legalább 9 kg-ot nyomnak, bár a könnyebb készülékek is elvégzik a feladatot.

Az álló porszívók gyakran hangosabbak a fekvőknél.

Fekvő porszívó

Előnyök:

A fekvő porszívók jobb teljesítményt nyújtanak burkolat nélküli padlók, lépcsők, szövetek és kárpitok, valamint a bútorok alatti területek tisztításában – és egy részük ugyanolyan jó a szőnyegtisztításban, mint álló társaik.

A többségük könnyebb, és a különálló szívófejnek köszönhetően könnyebb használni is.

Hátrányok:

Ezek a porszívók összességében testesebbek álló testvéreiknél. A porszívócső és a nyél miatt egy fekvő porszívót nehezebb bepréselni a gardróbszekrénybe.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztje során sok készülék, gyengén szerepelt a porvisszabocsátás mérésénél, vagyis igencsak poros lett a szoba levegője a takarítás után.

Botporszívó

Előnyök:

Az álló porszívókhoz hasonlóan hosszú testük és nyelük van, és egy szívófejük. Sokuk akkumulátoros. Könnyűek és kényelmesek, amikor gyorsan kell feltakarítani a rendetlenséget. A padló tisztításhoz nem kell lehajolni.

Hátrányok:

A többségük szőnyegen nem teljesít olyan jól, mint a hagyományos méretű porszívók. Elsősorban a felszíni piszok felszedésére alkalmasak, ugyanakkor nem helyettesítik a hagyományos porszívót.

Általában kicsi a porgyűjtő tartályuk. Többségük elég zajos.

Kézi porszívó

Előnyök:

Ezek a miniatűr elektromos modellek vezetékes vagy vezeték nélküli kivitelben kaphatók. Egyszerű, gyors felülettisztításra alkalmasak rövidszőrű szőnyegekhez és csupasz padlókhoz. Néhányuk a házi kedvencek szőrét is jól leszedi a kárpitról. Az autó utasterének tisztításához is hasznosak.

Hátrányok:

Hiányzik belőlük a hagyományos méretű álló, illetve fekvő modellek ereje és teljesítménye.

Robotporszívók

Előnyök:

Amíg te pihensz, a robotporszívó elvégzi helyetted a piszkos munkát. A nem zsúfolt szobákban a robotporszívó a rendszeres, kézi porszívózások között végezhet kisebb takarításokat. A jobb modellek a szűkebb helyekre is beférnek, a hosszabbítókat pedig kikerülik.

Néhány legújabb modell okostelefonos alkalmazással vezérelhető.

Hátrányok:

A legjobb álló és fekvő porszívók által végzett alapos tisztítást egyetlen robotporszívó sem tudja teljesíteni. Hosszú szőrű és kisebb szőnyegekhez nem ideális választás.

Központi porszívók

Előnyök:

Használatuk egyszerűbb, mint a fekvő porszívóké. Porszívótest híján csak a porszívócsövet és a szívófejet kell cipelni.

A központi porszívók általában viszonylag csendesek, porgyűjtő tartályukat pedig ritkán kell üríteni.

Hátrányok:

A központi porszívórendszerek drágák, beépítésükhöz szakemberre lehet szükség. 9 méter hosszú szívócsövük nehéz, és sok helyet foglal.

Találd meg a legjobbat! Találd meg a legjobbat!

161 porszívó vizsgálati eredménye
161 porszívó vizsgálati eredménye
Bezárás
Top