VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Ne külsőre, hanem a szokásaid alapján válassz kávéfőzőt

kávéfőző

A jó kávé sokak számára a mindennapok elengedhetetlen része. Az otthoni munkavégzés és tanulás miatt pedig még jobban felértékelődtek a feltöltődésre szánt 5-10 perces kávészünetek. Ha új kávéfőző beszerzésén gondolkozunk, érdemes átgondolni az elképzelt típus mellett és ellen szóló érveket is. Ezekből gyűjtöttünk össze most néhányat.

Kotyogós

Aki forrón és erősen szereti, annak a kotyogós kávéfőző az egyik legolcsóbb megoldás. Ha jó minőségű terméket vásárolunk, akkor akár több évtizedig is szolgálhat minket, könnyű tisztítani és karbantartani – csak a gumitömítést kell néha cserélni rajta.

A kotyogókkal, mérettől függően, 1-6 adag erős kávé főzhető le egyszerre. Az ilyen típusú kávéfőzők legtöbbje egyaránt használható nyílt lángú gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapon, azonban indukciós főzőlapok esetében figyeljünk oda, mert nem mindegyik lesz vele kompatibilis. A kotyogók nagy előnye, hogy egyszerűen használhatók, könnyen tisztán tarthatók és kis helyen elférnek a konyhában.

Érdemes rozsdamentes acélból készült darabot beszerezni és közepes pörkölésű kávébabot használni, mivel ezek a főzők keserűbb ízű kávét készítenek. Javasolt az eszpresszógéphez képest durvábbra őrölt kávét használni, mert a túl finomra őrölt kávébab esetén az elkészített ital keserűbb ízű lesz.

kotyogós

Filteres kávéfőző

Ha valaki a gyengébb kávét kedveli vagy naponta akár több adagot is megiszik, akkor érdemes filteres kávéfőzőt beszereznie. Ezeknél a gépeknél a forró víz a filterpapírba tett, nem túl finomra őrölt kávén és egy szűrőn keresztül normál nyomás alatt csepeg le az alsó tartályba. Az így készített amerikai típusú kávé viszonylag híg és gyenge. A gyorsan és egyszerűen elkészíthető hosszú kávéból nagyobb mennyiség főzhető le egyszerre, ami egy nagyobb család esetén előny, az egyszemélyes háztartásban azonban hátrányt jelent. Kisebb mennyiségű, nagyon finom, aromás kávé készíthető a dugattyús kávéfőzővel (French press), mely egyszerű, helytakarékos eszköz, működtetése elektromos áramot sem igényel. Az üvegedénybe őrölt kávét teszünk, erre forró vizet öntünk, és 3-5 percig állni hagyjuk. A dugattyú óvatos lenyomásával a szűrő az üvegedény aljára nyomja a zaccot és az edény felső részében már kész is a kávé. A viszonylag olcsón beszerezhető dugattyús kávéfőzők tisztán tartása nagyon egyszerű, és olyan helyen is lehetővé teszi a kávékészítést, ahol nincs tűzhely.

Dripper

Mindössze egy egyszerű – általában kerámia – csepegtető tölcsér, nagyon gyors módja egy tisztességes csésze filterkávé (más néven csepegtető kávé) elkészítésének. Csupán be kell nedvesíteni a szűrőpapírt és a tölcsért forró vízzel, majd a papírral kibélelni a tölcsért. Ezután tegyük bele a frissen őrölt kávét, adjunk hozzá forráspont alatti vizet, várjunk (ez az előáztatás), majd további körkörös mozdulatokkal, több részletben a maradék vizet is adjuk hozzá. Míg belecsöpög a kész, forró kávé a tölcsér alatti bögrébe, kb három percnek kell eltelnie. Drippert már 6.000-8.000 Ft-ért tudunk vásárolni.

dripper

Aeropress

A filterkávé és eszpresszó házasítása. Gyors és olcsó módja az eszpresszó elkészítésének: már kb 10.000 Ft-tól kapható ez a kézi kávéfőző. Nagyon egyszerű a használata: bele kell tenni az előmelegített hengerbe a friss kávéőrleményt, a hengerbe önteni a 80-90 °C-os (forráspont alatti) vizet, keverni rajta egy párat, lezárni, várni kb. egy percet, kinyomni a levegőt, majd lassan lenyomni a dugattyút, míg az összes víz átmegy a kávén, az elkészült kávé pedig a bögrébe csepeg a papírszűrőn keresztül.

A dripperhez hasonlóan nagyon praktikus, akár kirándulásokon is simán elfér a hátizsákban, ráadásul tisztítani is pofon egyszerű.

aeropress

Eszpresszógép

Az eszpresszógépek nagy nyomással préselik át a forró vizet a finomra őrölt kávén, kinyerve abból a legértékesebb íz- és illatanyagokat. A jól elkészített eszpresszó sűrű és krémes, cukor nélkül is megfelelően édes az íze. Sok készülékkel már gőzölni is lehet és bizonyos típusok tejhabosító funkcióval is felszereltek, így könnyen készíthető velük cappuccino.

Két fő típus közül választhatunk:

manuálisnál minden kávéfőzéskor be kell tennünk az őrölt kávét. A 20-30 ezer Ft-tól már elérhető eszpresszó gépek sok háztartásban alapkelléknek számítanak. Szakértők szerint érdemes a legalább 15 bar nyomással működőket keresni. Általában beépített tejhabosítóval is rendelkeznek, így például cappucino készítéséhez nem kell külön kiegészítőt beszerezni, ugyanakkor ügyelni kell a gőzölő tisztántartására.
A legtöbb gépnél szabályozható a kapott kávé erőssége, a víz és a felhasznált – alapesetben adagonként 7 gramm – kávé mennyiségének változtatásával. Jó pár típus már működik a tisztább használatot biztosító kávépárnákkal (pod) is – bár ezek darabonkénti ára általában magasabb is a kilós kávéhoz képest.

Aki ragaszkodik a frissen őrölt kávéaromához, annak érdemes inkább automata vagyis a darálóval ellátott készüléket választania, amely mindig csak az adott kávéhoz szükséges mennyiségű kávét darálja le. A szemes kávéval működő kávéfőzők használata ráadásul nem igényel annyi előkészületet, mint az eszpresszógépé, sokszor csak egy kijelzőn kell megnyomni a kívánt ital ikonját, de egészen személyre szabott beállításokat is megadhatunk. A könnyű használatért és prémium minőségért cserébe azonban drágábbak, mint az őrölt kávéval működő társaik, nagyjából 80-90 ezer Ft-tól kezdődik az áruk és nagyobbak is a többi típusnál, plusz a daráláskor elég hangosak.

Kapszulások 

A kapszulás kávégépeket, azok egyszerű használata és a kapszulák széles választéka – a sima vagy ízesített eszpresszótól a karamellás macchiaton át a forró csokiig – miatt eleinte nagy lelkesedés övezte. Ezt az utóbbi években felváltották a –  jórészt nem lebomló – kávékapszulák környezeti terhelésével kapcsolatos fenntartások.

Habár egyes gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a kiürült kapszulát, sajnos ez a mennyiség eltörpül a kukában landoló kapszulákhoz képest.

Ha mégis ragaszkodsz ehhez az egyébként egyszerűen kezelhető és megbízhatóan jó kávét készítő géphez, vedd figyelembe azt is, hogy bár maga a gép olcsóbb a hasonló minőséget produkáló, automata kávéfőzőknél, de az éves fenntartási költsége jóval meghaladja azokét. Az egy kávéra jutó összeg nagyjából 100-200 Ft között van, így fejenként napi két kávéval számolva egy hónapban már 6.000 -12.000 Ft megy el csak a kapszulára, ha nem több.

Keresd a méltányos kereskedelemből származó kávét!

fair trade méltányos kereskedelem etikus

Miért igyál Fairtrade kávét?

A fair trade termékeket előállító dolgozók tisztességes fizetést kapnak, és beleszólásuk van munkahelyük működésébe.

A méltányos kereskedelem termékeinek előállítása kevésbé terheli a környezetet.

A méltányos kereskedelem támogatja a helyi közösségeket. A termelők és a munkások együttműködése révén a méltányos kereskedelemből származó prémium bevételt visszaforgatják a helyi közösségbe, így javulnak többek között a lakhatási, egészségügyi és oktatási feltételek.

Aktuális eszpresszógép és kapszulás kávéfőzőgép terméktesztünk segítheti a döntésed, ha kávéfőző vásárlás előtt állsz.


Képek: Freepik
Top