VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Szárítási tippek – szárítógépben

A mosógépből kiszedett vegyes ruhákat szimplán átdobni a szárítógépbe, logikusnak és egyszerűnek tűnik, azonban nem ez a leghatékonyabb módja a ruhák szárításának. A szárítási idő csökkentése és az energiatakarékosság érdekében fontos betartani néhány alapvető szabályt.

Szárítás előtt válaszd szét a különböző anyagú ruhákat és szárítsd együtt a hasonlóakat. Ez a szárítás egyenletességét is növeli.

Szárítás előtt kicsit rázd át a ruhadarabokat

A szorosan összegabalyodott nedves ruhák szárításához – még szárítógépben is – sok időre lesz szükség. Bármennyire is megdolgozza a gép az egymásba tekeredett ruhákat, lesz, ami rendesen megszárad és olyan is, amit nedves marad. Ezért fontos, hogy amikor kiveszed a ruhákat a mosógépből, szedd szét, majd egyesével rázd át azokat. Ez a rituálé lerövidíti a száradási időt, a ruhák egyenletesen fognak megszáradni és kevésbé lesznek gyűrődtek.

Ne terheld túl a szárítógépet

Nagy méretük miatt egyes darabok soha nem lesznek igazán alkalmasak egy otthoni gépben való szárításra, ezért kerüld például a paplanok és takarók szárítógépes szárítását. Még akkor is, ha 10 vagy akár 11 kg-os a szárítód kapacitása, valószínűleg nincs elég hely a levegő keringéséhez, és ez túlhevítheti a gépet. A szárítógép túlterhelése más problémákhoz is vezethet, például elszakadhat a dobforgató motor meghajtó szíja.

Használat után tisztítsd ki a szöszszűrőt

Ha ezt nem teszed meg, a szárítás nem lesz olyan hatékony, és emiatt többe is fog kerülni.

Ellenőrizd a szárítási címkéket

A más-más anyagból készült ruhák különböző hőfoknak állnak ellen, és párat egyáltalán nem szabad szárítógépben szárítani.

Szárítógép szimbólumok

A legtöbb ruhán található egy címke, amelyről kiderül, hogyan lehet és hogyan nem lehet mosni és szárítani az adott darabot. A szárítógépek esetében öt ilyen címke létezik:

szimbólumok

  • Négyzet, egy pötty a körben – szárítógépben alacsony hőfokon szárítható.
  • Négyzet, két pötty a körben – szárítógépben közepes hőfokon szárítható.
  • Négyzet, három pötty a körben – szárítógépben magas hőfokon szárítható.
  • Négyzet üres körrel – szárítógépben szárítható.
  • Négyzet áthúzott körrel – szárítógépben nem szárítható.

Mit nem szabad szárítógépben szárítani?

Habár csábító az összes vizes ruhát a szárítóba dobni, csak óvatosan, mert egyes darabok nem bírják a hőhatást. Ha véletlen elszúrod és olyan ruhát is beleteszel a szárítógépbe, amit nem kellett volna, elképzelhető, hogy tönkremegy: kinyúlik, összemegy vagy kibolyhosodik. A legjobb, ha ezeket a kényes darabokat természetes módon, szabad levegőn szárítod.

Melltartók: Még a szárítógép kímélő programja sem feltétlen kíméletes a melltartókkal szemben. A hő eldeformálhatja a melltartókat és még rugalmasságukból is veszíthetnek.

Harisnyanadrágok: Hosszabb időt fogsz tölteni a harisnyák kibogozásával, mint amennyi idő alatt a radiátoron megszáradtak volna. A kényes anyag könnyen el is szakad vagy összemegy.

Fürdőruhák: A fürdőruhák elasztikus anyaga tönkremegy a szárítóban, ezért a legjobb, ha be se teszed az úszódresszeket a gépbe. Ugyanez vonatkozik a lycraból készült edzőruhákra is.

Fürdőszobai gumis szőnyegek: A hő hatására a szőnyeg hátán lévő gumi széttöredezhet és darabokban leválhat.

Díszített ruhák: A flitterek könnyen beakadhatnak, sérülhetnek, a kövek vagy gyöngyök meg is olvadhatnak a hőtől.

Sportcipők: A gumi összezsugorodhat a hőtől, ami következtében a párnázott és stabil alátámasztással bíró futócipők tönkremehetnek. Azonban azok a cipők, melyek nem rendelkeznek ilyen extrákkal, nagyon alacsony hőmérsékleten, pár törölköző kíséretében – a dobhoz való durva hozzácsapódás tompítására – száríthatóak gépben.

Szárítógép vásárlás előtt, javasoljuk, hogy tájékozódj a különböző termékek valós teljesítményéről vonatkozó terméktesztünkből.


Képek: which.co.uk, unsplash.com
Top