VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Vezeték nélküli porszívó kisokos

Hogyan igazodj el a különböző funkciók, fogalmak és a különböző tartozékok világában vezeték nélküli porszívó vásárlásakor? Ebben segít az alábbi írásunk, amelyben tisztázzuk a leggyakoribb kérdéseket.

Tartozékok vezeték nélküli porszívókhoz

Néhány termék vásárlásakor kiegészítő elemeket is kapsz a csomagban, amelyek megkönnyíthetik a porszívózást a nehezebben hozzáférhető vagy különleges törődést igénylő felületeken. Ilyen lehet például a keményebb kefe a makacsabb szennyeződésekhez vagy a puhább kefe a kárpit tisztításához, illetve kisebb, keskenyebb fej, hogy a szűk rések se maradjanak ki. Egyes vezeték nélküli porszívókat úgy tervezték, hogy a tartozékokat tárolni is tudd bennük az erre a célra kialakított helyen, míg másoknál erre nincs lehetőség, és külön kell megoldanod az elhelyezésüket.

kisokos1

Antiallergén porszívó

Ez a jellemző arra utal, hogy mennyire hatékonyan tudja egy porszívó megkötni és benntartani a port, a pollent és mindenféle apró részecskéket. Vannak termékek, amelyek a beszívott apró részecskék jelentős részét visszaszivárogtatják a levegőbe, úgyhogy ez különösen fontos szempont lehet az erre érzékenyek számára.

Porzsák

A legtöbb vezeték nélküli porszívó porzsák nélküli. Ez azt jelenti, hogy a felszívott port, szennyeződéseket egy tartályba gyűjti össze, amit a szemetesbe tudsz kiüríteni. Így nem kell folyamatosan porzsák beszerző körútra indulnunk és költséghatékonyabb is, viszont ez bizony piszkos munka és lehet nem a legjobb választás, ha valaki allergiával küzd és a feladatnak ezt a részét is neki kell végeznie. Ilyen esetben egy porzsákos porszívó jobb választás lehet, bár ezekből kisebb a kínálat.

Üzemidő

Mivel vezeték nélküli porszívókról beszélünk, fontos tudnod, hogy mennyi az akkumulátor élettartama egy töltéssel. Általánosságban elmondható, hogy 15 – 60 perc között tudnak teljesíteni, de ez attól is függhet, hogy milyen fokozatban használod a terméket. Ha a maximum teljesítményt várod el (általában a “boost” vagy “turbo” fokozat), akkor számítanod kell rá, hogy az üzemidő is kevesebb lesz a lehetséges maximumnál. Vedd figyelembe, hogy a gyártók általában az alapjáraton használt porszívó üzemidejét tüntetik fel.

A tartály kapacitása

A tartály kapacitása vagy mérete meghatározza, hogy mennyi port, szennyeződést képes tárolni a porszívó. Ezt általában literben határozzák meg. A vezeték nélküli porszívók tartályának kapacitása rendszerint kisebb, mint egy hagyományos porszívóé. Míg azok 2-3 l-es tartállyal rendelkezhetnek, addig a vezeték nélküliek tartálya 0,3-1 l között mozog.

kisokos2

Töltési idő

Ez az az időintervallum, ami ahhoz szükséges, hogy a készülék akkumulátora újra 100%-ra töltődjön. Ez nagyon széles skálán mozog termékenként: lehet 1 órán belül, de akár 10 vagy annál több óra is.

2 az 1-ben, álló porszívó és kézi egység

A legtöbb modell egyben kézi porszívó is, amellyel könnyedén hozzáférhetsz a szűkebb, nehezen elérhető helyekhez.

Kisokos4

Töltőállomás

Dokkolónak is hívják. Ehhez csatlakoztatod a porszívót, hogy újra feltöltődjön. Gyakran falra szerelhető egység, ami praktikussá teszi a porszívó tárolását is egyben.

Elektrosztatikus kisülések

Porszívózás közben, különösen az alacsony páratartalmú helyiségekben, a porszívó elektrosztatikus kisüléseket produkálhat. Ennek eredményeképpen a cső vagy a készülék más acél részeinek érintésekor áramütést tapasztalhatunk. Ezek nem károsak, de nem is feltétlen kellemesek.

Ezt megelőzendő érdemes rendszeres időközönként lefektetni a porszívót a földre, így ott történik meg a kisülés, nem rajtad keresztül.

Kihúzható cső

A kihúzható vagy rugalmas cső segíthet elérni bizonyos helyeket, például magasan lévő sarkokat. Ez nem minden terméknél alap funkció, úgyhogy, ha ilyet szeretnél, ellenőrizd, hogy rendelkezik-e ezzel a funkcióval a kiszemelt termék.

kisokos3

Szűrők

A vezeték nélküli porszívók szűrői eltömődhetnek, ezért szükséges tisztítani vagy cserélni őket legalább évente egyszer. Érdemes annak is utánajárni, hogy ez mennyire egyszerű vagy bonyolult az egyes termékeknél.

HEPA szűrő

A HEPA szűrőt úgy tervezték, hogy bent tudja tartani az apró részecskéket a porszívóban és csak olyan levegőt engedjen ki, ami megfelelő az allergiával küzdők számára is. 99,97%-os hatékonysággal tudja szűrni a levegőt. Az egészen kicsi 0.3 mikron nagyságú részecskéket is megfogja. Ez teszi a leghatásosabb légszűrővé.

Még S-osztályú szűrő néven is találkozhatsz vele, ami ugyanezt a hatékonyságot jelenti.

Turbókefe

Néhány termék tartozéka lehet a turbókefe, ami egy turbó szívófej forgó kefékkel. A turbókefe lehetővé teszi a szőnyegek alapos tisztítását, könnyedén eltávolítva arról a szőr- és hajszálakat, valamint a bolyhokat. A szívófejben lévő forgókefe aktívan eltávolítja az apró porrészecskéket és az állatszőrt, úgyhogy házi kedvencet tartó gazdiknak különösen hasznos lehet.

Wattok

A vásárlók gyakran mérik egy porszívó teljesítményét a minél nagyobb teljesítmény (watt) számban. Azonban jó, ha tudod, hogy nincs egyenesen arányos összefüggés a kettő között. Ami fontosabb, az a szívóerő, a megmozgatott levegő mennyisége és a termékek kialakítása, ezek teszik hatékonnyá a készüléket.

Tehát ha magas wattszámot látsz egy termék jellemzőinél, csak abban lehetsz biztos, hogy jó sok áramot fogyaszt.

Hogy melyik tisztít igazán jól az pedig kiderült legfrissebb tesztünkből.

Forrás: which.co.uk, canva.com

Top